Economic

De azi se aplică „marea ieftinire” de câțiva lei: fiecare reduce prețul după bunul plac. Cât vor costa un kilogram de brânză și 10 ouă

schedule 01 aug. 2023, 09:29

De azi se aplică „marea ieftinire” de câțiva lei: fiecare reduce prețul după bunul plac. Cât vor costa un kilogram de brânză și 10 ouă
Foto: CRISTIAN NISTOR/AGERPRES

A fost haos înainte de marea ieftinire a alimentelor după plafonarea adaosului comercial. Unii distribuitori și retaileri s-au plâns că nu știu cum vor aplica legea, așa că, de marți, fiecare va reduce prețul după bunul plac. Și dacă Executivul a dat cu o mână, de ce să nu ia cu alta? Guvernul pregătește și creșterea TVA-ului la tot, mai puțin la cărți. 

Începe „marea ieftinire” de azi: probleme cu aplicarea ordonanței; fiecare va reduce prețul după bunul plac

Deși plafonarea adaosului comercial este vehiculată și analizată de mult, normele de aplicare ale ordonanței adoptate de Guvern nu există. Prin urmare, mulți comercianți nu știu cum sau la ce categorii de produse să aplice reducerile. 

„Unul din produsele asupra cărora avem semne de întrebare e telemeaua de vacă, unde nu specifică gradul de maturare, procentul de grăsime şi nu ştim care produs intră sub incidenţa oug. La fel şi în cazul uleiului de floarea soarelui.
Noi comercializăm un ulei presat la rece, iar în OUG se spune doar ulei de floarea soarelui şi atât. Fără să ni se spună dacă e rafinat, dublu rafinat sau prin presarea la rece”, a spus Ionuț Grama, proprietarul unei băcănii din București, pentru Observator.
„Care este preţul la care ne raportăm? Distribuitorii au stocuri de marfă şi din urmă. Sau preţul la care ne raportăm va fi cel al achiziţiei după 1 august? Cheltuielile operaţionale. Nu sunt clare. Ce înseamnă cheltuieli operaţionale? Procent din ce? Ne raportăm la bilanţul 2022?”, a declarat Constantin Dumitriu, reprezentantul unei companii de distribuție. 

Așadar, plafonarea va fi făcută după cum îi taie capul pe fiecare. Cert este că nimeni nu e dispus să renunțe la profit. 

Cât vor costa 10 ouă, de la 11,5 lei în prezent

Un kilogram de mălai, care acum costă 5,4 lei, ar urma să coste, de la 1 august, 4,9 lei. Deci reducerile nu vor fi foarte mari, ci de câteva zeci de bani sau de câțiva lei.

Vom vedea scăderi mai mari la produsele mai scumpe, cum ar fi brânza. Un kilogram de telemea care costă acum 38 de lei ar urma să ajungă la 35,5 lei.

10 ouă, care acum costă 11,5 lei, vor avea prețul de 9,9 lei, o pâine de 2,9 lei va fi 2,4 lei, iar un litru de ulei, care în prezent costă 5,9 lei, va avea prețul de 5,6 lei. 

Și dacă unele alimente se ieftinesc, altele s-ar putea scumpi. Guvernul ia în calcul să crească TVA-ul la tot: de la mâncare la locuințe. Ar menține taxa pe valoare adăugată la 5% doar la cărți și manuale.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---