Economic Social

5 motive pentru a nu ține banii „la saltea” în 2023. Ce ne sfătuiesc managerii de bani

schedule 09 mar. 2023, 12:32

5 motive pentru a nu ține banii „la saltea” în 2023. Ce ne sfătuiesc managerii de bani
Foto: Bogdan Vija/Shutterstock.com

Valul de scumpiri care a lovit România a șters, în medie, 15% din valoarea oricărei sume de bani cash pe care românii au avut-o la dispoziție în 2022. Patru manageri de bani, care împreună administrează averi de 7,7 miliarde de lei, au sfătuit românii să nu-și țină banii „la saltea” în 2023. Motivele, mai jos.

5 motive pentru a nu ține banii „la saltea” în 2023

Economiștii se așteaptă ca în 2023 scumpirile să se tempereze, probabil în jurul cifrei de 8%, după cum arată estimările din proiectul de buget al Guvernului pentru 2023. 

Bursa de Valori București (BVB) a scăzut cu 8% în 2022, luând în calcul evoluția BET, principalul indice al pieței. Evoluția a fost în ton cu cea de pe piețele internaționale și a venit după mai mulți ani în care acțiunile românești au crescut. 

Chiar și așa, dacă ar fi să luăm în considerare și dividendele distribuite de companii locale, BCB a urcat cu 0,7% în 2022 (indicele BET-TR).

Burlan, Raiffeisen AM: Profitați de reducerea taxelor pe bursă în 2023 

Investitorii de la bursă beneficiară, de la începutul anului 2023, de impozite mai mici pentru tranzacțiile cu profit și de o procedură simplificată de taxare. În acest fel, investitorii nu mai trebuie să completeze o fișă pe care să o trimită apoi la ANAF, impozitul pe câștigurile realizate pe bursă fiind reținut diresct la sursă, adică la firmele de brokeraj sau la administratorii de fonduri de investiții unde și-au plasat banii. 

Mai mult, investitorii care își vor menține plasamentele pe bursă cel puțin un an vor fi impozitați cu 1%, în vreme ce deținerile mai mici de un an vor fi impozitate cu 3%. Până acum, câștigurile de pe bursă erau impozitate cu 10%.

„Cadrul de taxare mult mai favorabil din 2023 reprezintă unul dintre principalele motive pentru a investi pe bursă anul viitor”, director de investiții, Raiffeisen Asset Management.

Acesta adaugă faptul că scăderea bursei din 2022 și ”ieftinirea” acțiunilor ar trebui să reprezinte un alt motiv bun pentru a investi în 2023. 

Manolescu, OTP: Mențineți o rezervă de cash pentru momentele când este „sânge pe stradă”

Cel mai bun moment pentru a investi este atunci când bursele scad, susține Dragoș Manolescu, director general adjunct al OPT Asset Management. 

„Le-aș recomanda investitorilor să mențină o rezervă de lichiditate, un buffer, pe care să îl folosească atunci când este «sânge pe stradă»”, menționează el.

Reprezentantul OPT a subliniată însă că investitorii nu ar trebui să încerce să facă „marketing timing”, adică să încerce să cumpere la cele mai mici prețuri și să vândă la cele mai mari prețuri, pentru că, de fapt, nu reușesc acest lucru niciodată. 

În schimb, investițiile recurente, a unor sume mici dar constante, sunt cele mai recomandate în perioade dificile. 

„Nu în ultimul rând, le-aș spune investitorilor să nu își investească pe bursă niciodată banii de care vor avea nevoie pe termen scurt, în următoarele 6 luni, de exemplu. Banii de concediu sau pentru cheltuieli care vor urma pe termen scurt i-aș ține în fonduri care investesc în instrumente financiare cu venit fix, sau chiar în depozite bancare.”

Aurel Bernat, BT AM: Banii investiți în economia reală vor aduce mereu câștiguri mai mari decât cele din depozite

Dobânzile la depozite au crescut în 2022, până la un maxim de 9%, însă chiar și așa nu au reușit să acopere rata inflației. Aurel Bernat, directorul BR Asset Management, este de părere că pe termen lung investițiile în economia reală, adică în acțiunile companiilor românești, vor depăși mereu câștigurile oferite de depozite.

„Economia reală tre să producă peste nivelul bonificației de la contul curent sau depozit bancar și cred că banii puși în mișcare prin intermediul bursei vor aduce randamente mai bune decât orice altă oportunitate”, spune el. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 6 voturi
Nu: 17 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

23 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00260
USD
USD: 4.6818 RON
-0.01540
GBP
GBP: 5.8284 RON
-0.00100
HUF
HUF: 1.2591 RON
0.00400
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00140
CHF
CHF: 5.1289 RON
-0.01950
Convertor valutar

Rezultat: ---