Politic

Se poartă negocieri pentru extinderea plafonării adaosului comercial. Ce alimente ar putea intra pe listă

schedule 15 ian. 2024, 09:20

Se poartă negocieri pentru extinderea plafonării adaosului comercial. Ce alimente ar putea intra pe listă
Foto: NEIL HALL/AGERPRES

Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază ar putea fi extinsă până la finalul lunii aprilie. Astăzi se poartă negocieri între Ministrul Agriculturii, procesatori și retaileri. Pe listă ar putea fi introduse alimente noi, de sezon, dar și unele consumate în perioada Paștelui. 

Extinderea plafonării adaosului comercial, în discuții

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că luni se va întâlni cu reprezentanții comercianților și procesatorilor pentru a analiza rezultatele plafonării adaosului comercial la alimentele de bază și pentru a hotărî împreună modalitățile de prelungire a acestei măsuri. 

„Luni la ora 15.00 voi avea o întâlnire şi cu reprezentanţii comercianţilor şi procesatorilor pentru a analiza rezultatele măsurii de plafonare a adaosului comercial la alimentele de bază. Este evident că această măsură a dat rezultate - inflaţia la finalul anului a scăzut la 6.6%, iar puterea de cumpărare a românilor s-a îmbunătăţit.
(+7,9% câştig salarial real în noiembrie 2023 faţă de noiembrie 2022). Împreună vom decide modalităţile de prelungire a acestei măsuri bune pentru protejarea puterii de cumpărare a românilor!”, a scris, pe Facebook, ministrul Agriculturii.

Oficialul a menționat că, în drum spre birou, a trecut printr-un supermarket pentru a verifica prețurile de la raft ale alimentelor de bază. Constatarea sa a fost că produsele incluse în lista celor cu adaos comercial limitat se regăsesc pe raft, etichetele fiind semnalate corespunzător. 

„Scopul nostru este să continuăm să sprijinim familiile cu venituri medii şi mici din România!", a subliniat ministrul. 
  • Măsura de plafonare a adaosului comercial la produse alimentare de bază decisă anul trecut urmează să expire la 31 ianuarie.
  • 21 de categorii de produse au în prezent adaosul comercial plafonat. 
  • Rămâne de văzut dacă și limitarea adaosului comercial la 5% la o serie de produse vrac din import, precum carnea, uleiul, făina și zahărul va fi extinsă. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---