Externe

Generalul Janne Jaakkola: Rusia ar putea continua atacurile hibride pentru a diviza Europa

schedule 03 mai 2024, 13:23

Generalul Janne Jaakkola: Rusia ar putea continua atacurile hibride pentru a diviza Europa
Vitalii Vodolazskyi / Shutterstock
Generalul Jaakkola din Finlanda avertizează despre atacuri hibride rusești menite să slăbească unitatea europeană, dar vede un atac NATO direct ca improbabil.

Generalul Janne Jaakkola, noul şef al forţelor armate din Finlanda, a declarat că, deși este puţin probabil ca Rusia să testeze clauza de apărare reciprocă a NATO atacând un stat membru, Moscova ar putea persista în desfăşurarea atacurilor hibride pentru a slăbi unitatea europeană. Aceste atacuri includ bruiaje GPS, operaţiuni de influenţă şi utilizarea migraţiei ca instrument politic, conform declaraţiilor generalului pentru Reuters.

Lideri occidentali, inclusiv preşedintele american Joe Biden, au exprimat îngrijorări privind posibilele intenţii ale Rusiei de a ataca NATO pe termen lung. Cu toate acestea, Jaakkola consideră că, menţinând măsuri de apărare adecvate şi unitatea alianţei, un atac direct este improbabil. În prezent, atenţia Kremlinului pare să fie concentrată pe pregătirea ofensivei de vară în Ucraina, mai degrabă decât pe un conflict cu NATO.

Generalul Jaakkola a subliniat că Rusia doreşte să provoace diviziune în Europa pentru a slăbi coeziunea între statele membre. Kremlinul neagă în mod constant acuzaţiile de amestec în alegerile străine şi de folosire a migraţiei ca armă. Declaraţiile generalului finlandez vin în contextul în care tensiunile dintre Rusia şi NATO rămân ridicate, pe fondul conflictului continuu din Ucraina.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9751 RON
0.00050
USD
USD: 4.5879 RON
-0.01070
GBP
GBP: 5.8059 RON
-0.00650
HUF
HUF: 1.2827 RON
0.00690
BGN
BGN: 2.5437 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.046 RON
0.02730
Convertor valutar

Rezultat: ---