Locale

Intervenții de urgență la Salina Praid pentru a contracara efectele inundațiilor

schedule 17 mai 2024, 11:12

Intervenții de urgență la Salina Praid pentru a contracara efectele inundațiilor
Valery Zotev/Shutterstock
Salina Praid închisă temporar din cauza infiltrațiilor de apă; se lucrează la remedierea situației.

Salina Praid din județul Harghita a fost închisă temporar pentru vizitatori și activitățile de exploatare a sării au fost suspendate ca urmare a infiltrațiilor de apă dulce provenite din pârâul Corund, după precipitațiile abundente recente. Specialiștii de la Apele Române Mureș, împreună cu echipele din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș, intervin cu utilaje specializate pentru a remedia situația și a îndepărta sursa de infiltrație.

Pentru a minimiza efectele inundației, a fost deviat cursul pârâului Corund și au fost efectuate lucrări de consolidare a malului drept. De asemenea, cu sprijinul experților tehnici de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Universitatea din Petroșani, se lucrează la realizarea unui bypass cu o lungime de aproximativ 120 de metri, format din trei linii de țevi, pentru a îndepărta scurgerile naturale de apă și a crea un front de lucru pentru identificarea căilor de pătrundere ale apei.

Pe termen lung, se vor efectua studii geotehnice, hidrogeologice și hidrologice pe râul Corund, în special pe sectorul din amonte de secțiunea canionului Praid. În prezent, nu a fost comunicat un termen clar pentru redeschiderea salinei pentru public și reluarea exploatării de sare, autoritățile continuând să monitorizeze situația și să implementeze măsurile necesare pentru asigurarea stabilității și siguranței zonei.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 20 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

32 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9771 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6535 RON
-0.01320
GBP
GBP: 5.8883 RON
0.00620
HUF
HUF: 1.2521 RON
0.00270
BGN
BGN: 2.5447 RON
CHF
CHF: 5.2157 RON
-0.00250
Convertor valutar

Rezultat: ---