Externe

Confruntări intense în Rafah: Israel continuă operațiunile împotriva Hamas, SUA monitorizează situația

schedule 29 mai 2024, 12:20

Confruntări intense în Rafah: Israel continuă operațiunile împotriva Hamas, SUA monitorizează situația
https://pixabay.com/photos/flag-israeli-israel-symbol-186476/
Confruntări intense în Rafah, Gaza, între Israel și Hamas, cu victime palestiniene și bombardamente israeliene vizând luptătorii Hamas.

Confruntările dintre forțele israeliene și Hamas se intensifică în orașul Rafah, situat în sudul Fâșiei Gaza, cu zeci de palestinieni raportați uciși în urma bombardamentelor recente. Tancurile israeliene au avansat în diverse zone ale orașului, inclusiv în districtul vestic Yibna și suburbii estice, potrivit declarațiilor locuitorilor.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) susțin că acțiunile lor sunt necesare pentru a elimina luptătorii Hamas, care se presupune că se adăpostesc în Rafah. Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a afirmat că operațiunile sunt efectuate într-un mod țintit și precis, cu scopul de a proteja civilii și de a elimina infrastructura teroristă.

În contextul acestor evenimente, Casa Albă a declarat prin intermediul purtătorului de cuvânt John Kirby că operațiunea israeliană nu depășește liniile roșii stabilite de SUA și că nu se consideră că Israelul a lansat o invazie pe scară largă a orașului. Totuși, SUA au subliniat că nu vor sprijini o operațiune terestră majoră în Rafah și că monitorizează îndeaproape situația pentru a se asigura că orice operațiune este derulată cu grija pentru a minimiza impactul umanitar.

Președintele american Joe Biden a menționat anterior că va limita livrările de arme către Israel dacă acesta va intra în centrele de populație din Rafah. În ciuda acestor avertismente, Israelul a insistat că victoria în războiul său de șapte luni împotriva Hamas nu poate fi obținută fără a controla Rafah.

Confruntările din Rafah au dus la deplasarea a peste 800.000 de persoane, conform estimărilor UNRWA, principala agenție a Națiunilor Unite din Gaza. Situația umanitară din zonă este descrisă ca fiind critică, cu o parte a orașului transformată în zonă de război, o altă parte în oraș fantomă, iar vestul orașului aglomerat de refugiați.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

33 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9768 RON
0.00010
USD
USD: 4.6516 RON
0.00410
GBP
GBP: 5.882 RON
0.01830
HUF
HUF: 1.2542 RON
0.00240
BGN
BGN: 2.5446 RON
CHF
CHF: 5.1861 RON
0.00060
Convertor valutar

Rezultat: ---