Externe

Putin amenință cu represalii țările europene în cazul atacurilor ucrainene pe teritoriul rus

schedule 29 mai 2024, 07:58

Putin amenință cu represalii țările europene în cazul atacurilor ucrainene pe teritoriul rus
Foto: Asatur Yesayants/Shutterstock.com
Putin avertizează NATO despre riscurile atacurilor Ucrainei cu arme occidentale asupra Rusiei, criticându-l pe Stoltenberg.

Președintele rus Vladimir Putin a emis un avertisment către țările NATO, în special cele europene, cu privire la posibilele consecințe grave în cazul în care Ucraina va folosi armamentul occidental pentru a ataca teritoriul rus. În cadrul unei conferințe de presă susținute la finalul vizitei sale în Uzbekistan, Putin a subliniat că țările cu teritorii mici și populație densă ar trebui să fie conștiente de riscurile la care se expun.

Putin a criticat apelul secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care a îndemnat aliații să permită Ucrainei să atace direct teritoriul rus cu armele primite de la Occident. Liderul rus a sugerat că Stoltenberg, cu care a avut anterior negocieri reușite, nu ar trebui să ignore faptul că armele de precizie cu rază lungă de acțiune necesită asistența sateliților spion occidentali și că specialiștii care selectează țintele nu sunt ucraineni, ci reprezentanți ai țărilor NATO.

Putin a mai afirmat că instructori militari occidentali sunt deja prezenți în Ucraina sub acoperirea de mercenari și a acuzat aliații occidentali ai Ucrainei că au provocat ofensiva Rusiei în regiunea Harkov prin ignorarea cererilor Moscovei de a nu ataca regiunea de graniță Belgorod. De asemenea, președintele rus a reiterat disponibilitatea de a relua negocierile de pace cu Ucraina și a contestat legitimitatea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

În contextul acestor declarații, Stoltenberg a cerut aliaților să reflecteze asupra posibilității de a ridica restricțiile impuse Ucrainei privind utilizarea armamentului occidental, subliniind că autoapărarea este un drept legal și legitim. El a menționat că unele țări, precum Regatul Unit, au autorizat deja Ucraina să folosească armamentul primit pentru a lovi ținte pe teritoriul rus.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 15 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

36 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.976 RON
-0.00010
USD
USD: 4.4612 RON
0.00170
GBP
GBP: 5.9711 RON
-0.00690
HUF
HUF: 1.2528 RON
0.00450
BGN
BGN: 2.5442 RON
CHF
CHF: 5.2832 RON
-0.01910
Convertor valutar

Rezultat: ---