Externe Speciale

Operațiunea Cronos: SUA recompensează cu milioane de dolari informații despre liderii LockBit

schedule 22 feb. 2024, 09:32

Operațiunea Cronos: SUA recompensează cu milioane de dolari informații despre liderii LockBit
SUA oferă până la 15 mil. $ pentru informații despre liderii hackerilor LockBit, în lupta contra criminalității cibernetice.

Într-un efort concertat de combatere a criminalității cibernetice, Statele Unite ale Americii au anunțat o recompensă substanțială pentru informații care pot duce la identificarea sau localizarea liderilor rețelei de hackeri LockBit. Suma oferită poate ajunge până la 15 milioane de dolari (aproximativ 13,9 milioane de euro), conform anunțului făcut de Departamentul de Stat al SUA.

Această inițiativă vine în urma unei ample operațiuni internaționale de aplicare a legii, denumită Operațiunea Cronos, care a implicat agenții specializate din SUA și Europa. Scopul acestei operațiuni a fost de a perturba activitățile grupării LockBit, cunoscută pentru efectuarea de atacuri de tip ransomware.

Recent, poliția ucraineană a raportat arestarea a doi bărbați, tată și fiu, suspectați de afiliere cu grupul LockBit, în regiunea Ternopil. În timpul perchezițiilor, au fost confiscate echipamente informatice și peste 200 de conturi de criptomonede, precum și 34 de servere folosite de grup în mai multe țări.

Franța, care a suferit peste 200 de atacuri din partea LockBit, inclusiv asupra spitalelor și primăriilor, a participat activ la această operațiune. Parchetul din Paris a anunțat că ancheta va continua pentru a identifica și aresta și alți membri ai grupului.

LockBit este considerată una dintre cele mai dăunătoare organizații de criminalitate cibernetică, având la activ cel puțin 1.700 de atacuri din 2020 și răscumpărări în valoare de cel puțin 91 de milioane de dolari. Operațiunea Cronos a fost remarcabilă prin metoda inovatoare de a folosi site-ul web al grupului împotriva acestora, după ce agențiile de poliție au preluat controlul platformei.

În ciuda succeselor recente, experții în securitate cibernetică avertizează că amenințarea nu a fost complet eliminată. Afiliații grupului, care sunt grupuri mai mici de hackeri responsabili pentru atacurile inițiale, continuă să opereze și să reprezinte o problemă de securitate.

Recompensa oferită de SUA pentru informații este o măsură semnificativă în lupta împotriva criminalității cibernetice și reflectă determinarea autorităților de a aduce la răspundere pe cei responsabili pentru aceste atacuri dăunătoare.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---