Sănătate

Tot mai mulți tineri fac infarct. România este campioana Europei la numărul de morți din cauza bolilor de inimă

schedule 30 sept. 2023, 08:37

Tot mai mulți tineri fac infarct. România este campioana Europei la numărul de morți din cauza bolilor de inimă
Foto: Shutterstock

Un român face infarct la fiecare 30 de minute. Mai mult, aproape jumătate dintre cei care au ajuns la spital în ultima vreme sunt oameni cu vârsta de sub 45 de ani. Cardiologii spun că 8 din 10 cazuri pot fi prevenite, dacă ne schimbăm stilul de viață. 

România, campioana Europei la numărul de morți din cauza bolilor de inimă

„Se ştie cu probleme medicale, cardiac, diabetic, hipertensiv? A consumat alcool, droguri, energizante, ceva? A avut o supărare mare şi nu-i mai trece... Durerea e în piept, se duce în braţ, în maxilar, în umăr? Am înţeles, deci durerea e în piept, se duce în umăr.
Durerea asta în piept spuneţi că a intervenit acum, de curând? De câteva minute, de o oră, de cât timp? A avut o supărare, am înţels. Ce vârstă are domnul? Am înţeles, 37 de ani. Trimitem un echipaj acum”, a transmis Mihaela Cialicu, asistent ISU-BIF, pentru Observator.

Dispecerii de la Ambulanță primesc des apeluri de urgență de la pacienți tineri. „Domnul are o suspiciune de durere toracică, suspiciune de infarct. În ultimul timp da, foarte multe solicitări la tineri de la 20 şi de ani. Am avut o solicitare, 25 de ani, consuma cafea, energizante a fost o suspiciune dar s-a concretizat într-un infarct”, a completat Mihaela Cialicu, asistent ISU-BIF.

Jumătate dintre pacienţii din Bucureşti care cheamă ambulanţa, cu suspiciune de infarct, au sub 45 de ani. 

Ce simptome poți să ai în cazul unui infarct

Primul simptom în cazul unui infarct este o durere care apare brusc în mijlocul pieptului, ca o presiune. Poate radia spre umeri, mâna stânga sau ambele braţe. Se adaugă durerea la baza gâtului şi respiraţia îngreunată. În acele momente trebuie să sunăm imediat la 112. 

Peste jumătate dintre decesele la nivel național sunt provocate de bolile cardiovasculare, ceea ce plasează România pe primul loc în Europa la mortalitate din cauza acestor afecțiuni. 

Principalele cauze care duc la infarct sunt legate de hipertensiunea arterială, alimentaţia nesănătoasă, fumat, consumul de droguri sau alcool, stres şi sedentarism. Un factor major îl reprezintă însă şi bagajul genetic.

Experții noștri estimează că în România 28% dintre decesele provocate de bolile cardiovasculare ar putea fi prevenite, dacă românii și-ar schimba în bine stilul de viață. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---