Caclul: cât consumă un aparat de aer condiționat
Cei care au sperat ca aveastă vară să nu fie toridă s-au înșelat, iar acum se înghesuie să își monteze aparate de aer condiționat.
Într-un magazin de profil, vânzările de aparate de aer condiționat au crescut cu 30%. Aici, prețurile încep de la 1.300 de lei și pot ajunge până la 7.000 de lei. Mai mult, magazinul oferă și instalarea aparatului de aer condiționat, instalare care ajunge până la 700 de lei.
„Vânzarea creşte de două ori, până la de 5 sau 10 ori mai mult decât în restul anului. Există o tendinţă către un design special. Avem un aparat disponibil în trei culori şi arată foarte bine. Începe de la 7.200 de RON, TVA inclus. Acesta e cel mai perfomant aparat de aer condiţionat al nostru. Dar şi cel mai scump. Preţul începe de la 12.000 de RON”, a declarat Olimpia Iordan, director de vânzări.
Cerere mare, așteptare îndelungată
„Timpii de aşteptare se duc chiar până la o lună de zile pentru montaj. Alternativa e să ne achiziţionăm aparatul de aer condiţionat înaintea sezonului”, a completat Olimpia Iordan, director de vânzări.
Așteptăm mai puțin dacă apelăm la furnizorul de energie electrică, anume 3 zile. Clienții pot plăti dispozitivele direct pe factură, în mai multe rate. Mai mult, pot începe să achite peste trei luni de la primirea aparatului.
Citește și:
Elevii și studenții care pot primi 200 euro de la stat pentru calculatoare noi
Ministerul Finanțelor ia în calcul o reducere a plafoanelor la energie
Legumele din piață au pesticide cu 452 de ori peste limită. Cât au cele de la supermarket
Atunci când alegem aerul condiționat trebuie să ținem cont de câteva criterii, cum ar fi dimensiunea casei și consumul de energie.
Orice grad în minus crește consumul de energie electrică
Cu toții știm că, în zilele caniculare, tentația de a seta temperatura aparatului de aer condiționat pe o valoare mai scăzută este mare. Dar asta se vede pe factură, căci orice grad în minus setat la aparat poate crește consumul cu 8%.
„Dacă am folosi un aparat de aer condiţionat cu o putere de 3 kW, putere instalată, folosind un preţ al energiei maximal 1,3 lei pe kWh, mergând pe asumpţia că 15 zile din lună am folosi aparatul de aer condiţionat la o pondere de 50% din puterea maximă, ar însemna un consum lunar în plus de peste 180 de kWh. Ceea ce aduce un cost suplimentar în factură de peste 230 de lei”, a explicat Adrian Vintilă, FEL România, pentru Observator.