Social Economic

Cât consumă un aparat de aer condiționat. Fiecare grad în minus setat la aparat crește consumul de energie electrică

schedule 03 iul. 2023, 09:15

Cât consumă un aparat de aer condiționat. Fiecare grad în minus setat la aparat crește consumul de energie electrică

Vara, canicula îi trimite pe mulți în magazinele în care se vând aparate de aer condiționat, iar cei care se ocupă de instalarea lor abia mai fac față. Timpii de așteptare pentru montarea dispozitivelor ajung și la o lună. Chiar și furnizorii de energie oferă clienților aparate de aer condiționat, iar plata se face în rate, direct pe factură. Iată cum alegem un aparat de aer condiționat și cât consumă. 

Caclul: cât consumă un aparat de aer condiționat

Cei care au sperat ca aveastă vară să nu fie toridă s-au înșelat, iar acum se înghesuie să își monteze aparate de aer condiționat. 

Într-un magazin de profil, vânzările de aparate de aer condiționat au crescut cu 30%. Aici, prețurile încep de la 1.300 de lei și pot ajunge până la 7.000 de lei. Mai mult, magazinul oferă și instalarea aparatului de aer condiționat, instalare care ajunge până la 700 de lei. 

„Vânzarea creşte de două ori, până la de 5 sau 10 ori mai mult decât în restul anului. Există o tendinţă către un design special. Avem un aparat disponibil în trei culori şi arată foarte bine. Începe de la 7.200 de RON, TVA inclus. Acesta e cel mai perfomant aparat de aer condiţionat al nostru. Dar şi cel mai scump. Preţul începe de la 12.000 de RON”, a declarat Olimpia Iordan, director de vânzări.


Cerere mare, așteptare îndelungată

„Timpii de aşteptare se duc chiar până la o lună de zile pentru montaj. Alternativa e să ne achiziţionăm aparatul de aer condiţionat înaintea sezonului”, a completat Olimpia Iordan, director de vânzări. 

Așteptăm mai puțin dacă apelăm la furnizorul de energie electrică, anume 3 zile. Clienții pot plăti dispozitivele direct pe factură, în mai multe rate. Mai mult, pot începe să achite peste trei luni de la primirea aparatului. 

Atunci când alegem aerul condiționat trebuie să ținem cont de câteva criterii, cum ar fi dimensiunea casei și consumul de energie. 

Orice grad în minus crește consumul de energie electrică

Cu toții știm că, în zilele caniculare, tentația de a seta temperatura aparatului de aer condiționat pe o valoare mai scăzută este mare. Dar asta se vede pe factură, căci orice grad în minus setat la aparat poate crește consumul cu 8%.

„Dacă am folosi un aparat de aer condiţionat cu o putere de 3 kW, putere instalată, folosind un preţ al energiei maximal 1,3 lei pe kWh, mergând pe asumpţia că 15 zile din lună am folosi aparatul de aer condiţionat la o pondere de 50% din puterea maximă, ar însemna un consum lunar în plus de peste 180 de kWh. Ceea ce aduce un cost suplimentar în factură de peste 230 de lei”, a explicat Adrian Vintilă, FEL România, pentru Observator.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---