România se clasează ca fiind cel mai ieftin stat membru al Uniunii Europene în ceea ce privește prețurile la alimente și băuturi nealcoolice, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS) și Eurostat. În anul 2023, România a înregistrat un nivel al prețurilor pentru această grupă de produse de 74% din media Uniunii Europene, urmată de Polonia cu 78%.
Pe lângă alimente și băuturi nealcoolice, România a fost de asemenea statul cu cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru grupa „Articole de mobilier, echipamente de uz casnic și întreținerea curentă a locuinței”, cu un procent de 72%, urmată de Bulgaria cu 74%.
Comparativ cu alte state membre, Bulgaria și România au înregistrat un nivel al prețurilor pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final al gospodăriilor populației cu 40% mai mic decât media UE. La polul opus, Danemarca a avut cel mai ridicat nivel al prețurilor, cu 43% peste media Uniunii Europene.
Citește și:
Lefties se lansează oficial în România, odată cu deschiderea primului magazin fizic și online
Cea de a treia ediție a campaniei „Școala fără pauză” a dus la bun sfârșit misiunea din acest an
Vrei să petreci Paștele în Grecia? Iată cele mai bune oferte
Indicii nivelului prețurilor, calculați de Eurostat, arată cât de multe unități din aceeași monedă sunt necesare pentru a achiziționa un volum identic de bunuri și servicii în țări diferite. În acest context, pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final, în UE se plătesc 100 euro, în timp ce în România și Bulgaria se plătesc doar 60 euro.
În ceea ce privește Produsul Intern Brut (PIB) pe locuitor, România și Polonia au înregistrat un indice de volum al PIB pe locuitor, calculat pe baza Parității Puterii de Cumpărare (PPC), de 80% față de media Uniunii Europene. Bulgaria a avut cea mai mică valoare a PIB-ului pe locuitor, cu 36% sub media UE, în timp ce Luxemburg a depășit media UE cu 139%.