Externe Politic

Ziua de 9 mai în Ucraina. Zelenski a semnat un decret pentru „Europa liberă, Europa noastră”

schedule 09 mai 2023, 12:05

Ziua de 9 mai în Ucraina. Zelenski a semnat un decret pentru „Europa liberă, Europa noastră”
Vitaliy Hrabar / Shutterstock

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat un decret prezidențial prin care ziua de 9 mai a fost proclamată oficial Ziua Europei în Ucraina.

9 Mai a devenit Ziua Europei în Ucraina

Ziua de 9 Mai este un subiect controversat pentru Europa. Unele țări sărbătoresc Ziua Europei Libere, în timp ce alte state sărbătoresc Ziua Victoriei. Ucraina a mai făcut un pas important spre Europa.

Președintele Volodimir Zelenski a semnat un decret prezidențial prin care ziua de 9 mai a devenit Ziua Europei în Ucraina. Potrivit documentului semnat, acesta cuprinde și abrogarea decretului anterior al președintelui Ucrainei "Cu privire la Ziua Europei", nr. 339/2003, din 19 aprilie 2003.

"Fiind conștient de identitatea europeană a poporului ucrainean, cu scopul de a consolida unitatea popoarelor Europei, de a asigura pacea, securitatea și stabilitatea pe continentul european, de a atesta angajamentul față de idealurile și valorile democrației, de a sprijini inițiativele tinerilor și ale altor asociații publice, hotărăsc prin prezenta să instituim Ziua Europei în Ucraina, care va fi marcată anual la 9 mai, împreună cu statele membre ale Uniunii Europene", se arată în acest document.

În Ucraina, Ziua Europei a fost sărbătorită în fiecare a treia sâmbătă din luna mai din anul 2003.

Rusia sărbătorește ”Ziua Victoriei” pe 9 mai

Președintele ucrainean a postat pe contul de Twitter că la data de 8 mai 1945 a intrat în vigoare Actul de capitulare necondiționată a Wehrmachtului, acesta fiind semnat seara târziu, când la Moscova deja era 9 mai. Prin urmare, în Rusia se sărbătorește Ziua Victoriei la data de 9 mai.

"Acum, ca și acum 80 de ani, Ucraina luptă împotriva răului total. Acum, la fel ca acum 80 de ani, Ucraina luptă pentru viitor - al său și al întregii Europe, al întregii lumi libere. <...> Și împreună cu toată Europa liberă, vom sărbători Ziua Europei la 9 mai în Ucraina. O Europă unită, la baza căreia trebuie să fie și va fi pacea. Europa noastră, din care Ucraina a fost întotdeauna, este și va fi parte", a declarat Zelenski.

În acest an, paradele victoriei de Ziua Europei nu se vor desfășura în cel puțin 21 de orașe din Rusia "din motive de siguranță" și "ținând cont de situația actuală".

Rusia celebrează Ziua Victoriei în data de 9 mai. Anul acesta se împlinesc 78 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste. Ceremonia va arăta diferit față de anul trecut. Publicul nu va avea acces deloc în Piața Roșie, acolo unde președintele rus Vladimir Putin va ține un discurs, iar ceremoniile vor fi transmise de posturile de televiziune de stat. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 5 voturi
Nu: 13 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

18 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.973 RON
-0.00200
USD
USD: 4.6085 RON
-0.01930
GBP
GBP: 5.8167 RON
-0.02000
HUF
HUF: 1.2583 RON
0.00140
BGN
BGN: 2.5426 RON
-0.00100
CHF
CHF: 5.0914 RON
-0.02360
Convertor valutar

Rezultat: ---