Externe

Țările Schengen își închid granițele în pragul sărbătorilor din cauza pericolului terorist

schedule 16 nov. 2023, 08:24

Țările Schengen își închid granițele în pragul sărbătorilor din cauza pericolului terorist
Ana Maria Tone/Shutterstock

Din cauza pericolului terorist, mai multe țări Schengen au decis să își închidă granițele, să reintroducă controlul la frontiere și să sporească nivelul de amenințare teroristă.

Țările europene din Schengen își închid frontierele

În perioada sărbătorilor de iarnă, oamenii obișnuiesc să călătorească atât în țară, cât și peste hotare, fiind atrași în special de târgurile de Crăciun. Din păcate, din cauza pericolului terorist, în acest an, țările europene din Schengen au decis să își închidă granițele pentru a evita orice eveniment terorist.

Astfel, Ministerul Afacerilor Externe îi atenționează pe români că au fost introduse modificări ale condițiilor de călătorie în mai multe țări. Astfel, ultima atenționare făcută de MAE a fost pentru cei care planifică să călătorească în Suedia. Țara europeană a decis să reintroducă controlul la frontiera de stat, până în data de 11 mai 2024.

De asemenea, autoritățile suedeze au decis ridicarea nivelului de amenințare teroristă de la nivelul 3 - "amenințare ridicată", la nivelul 4 - "amenințare mare", pe o scară de cinci niveluri. Anterior, Austria a reintrodus controale la granițele cu Slovenia și Ungaria, în perioada 12 noiembrie 2023 - 15 mai 2024.

Și Franța a decis să reintroducă controale la frontiere, în perioada 1 noiembrie 2023 - 30 martie 2024, din cauza noilor amenințări teroriste. Aceste măsuri au fost aplicate la frontierele interne cu Belgia, Luxemburg, Germania, Elveția, Italia și Spania.

Totodată, și Germania a recurs la reintroducerea controalelor la granița cu Austria, în perioada 12 noiembrie - 11 mai 2024. Motivul anunțat de germani este creșterea migrației ilegale, războiul Rusiei cu Ucraina, pericolul de terorism a grupurilor teroriste din Orientul Mijlociu, presiunea asupra sistemului de primire a solicitanților de azil și creșterea traficului de persoane.

Reaplicarea controalelor în porturile prin care navighează feriboturile ce asigură legătura cu statele membre Schengen a fost introdusă și în Norvegia, până în luna mai 2024. Această decizie a fost luată din cauza amenințărilor la adresa infrastructurilor critice on-shore și off-shore, din partea serviciilor de informații străine.

Controale temporare la granița cu Germania a reintrodus și Danemarca. Hotărârea a venit în urma amenințării teroriste, criminalității organizate, contrabandei, a invaziei ruse în Ucraina, dar și migrației ilegale.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---