Externe Economic

Impactul importurilor de zahăr din Ucraina asupra agricultorilor români

schedule 23 feb. 2024, 14:28

Impactul importurilor de zahăr din Ucraina asupra agricultorilor români
NestorMN / Shutterstock
Agricultorii români cer ajutor guvernamental împotriva importurilor "mascate" de zahăr ucrainean, care subminează industria locală.

Agricultorii români se confruntă cu o situație dificilă în urma importurilor de zahăr din Ucraina, care ajung pe piața locală prin Ungaria și Bulgaria, ocolind astfel taxele vamale și standardele Uniunii Europene. Fenomenul, descris ca importuri "mascate", îi determină pe cultivatorii de sfeclă de zahăr să solicite intervenția Guvernului pentru protejarea industriei naționale.

Mihai Dimitriu, directorul executiv al Federației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România, a exprimat îngrijorarea celor aproximativ 700 de cultivatori naționali, care se văd amenințați de prețurile scăzute la care sunt comercializate baloturile de zahăr din Ucraina. Această practică subminează contractele agricultorilor cu fabricile de zahăr din România și reduce încasările din TVA ale statului.

Importurile de zahăr din Ucraina sunt facilitate de firmele românești care își înființează puncte de lucru în Ungaria și Bulgaria, profitând de regimul intracomunitar și evitând astfel controalele vamale românești. Conform oficialilor Autorității Vamale Române, în cazul unui import în Ungaria, origine Ucraina, care ulterior ajunge în România, nu se exercită control vamal de către România, ci de autoritățile vamale din Ungaria.

Diferența de preț dintre zahărul produs în România și cel din Ucraina este semnificativă, cu impact direct asupra veniturilor fermierilor. Costurile de producție ale zahărului românesc sunt mai ridicate comparativ cu cel ucrainean, care nu respectă normele de trasabilitate și bune practici agricole din Uniunea Europeană.

Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România a inițiat demersuri oficiale pentru solicitarea sprijinului premierului și ministrului Agriculturii, în vederea efectuării controalelor care să pună capăt acestui fenomen ilegal. De asemenea, Mihai Dimitriu a menționat o ordonanță emisă de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, care permite importul de zahăr numai prin procesatorii de sfeclă de zahăr din România. Cu toate acestea, traderii au găsit portițe legale, importând zahărul prin firme înființate în țările vecine membre UE.


SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---