Politic Social

Klaus Iohannis, la Centenarul Constituției din 1923: „Constituția pe care o aniversăm astăzi rămâne expresia reușitei proiectului național”

schedule 27 mar. 2023, 11:42

Klaus Iohannis, la Centenarul Constituției din 1923: „Constituția pe care o aniversăm astăzi rămâne expresia reușitei proiectului național”
LCV / Shutterstock

Președintele României, Klaus Iohannis, a venit cu un mesaj cu ocazia împlinirii celor 100 de ani de la adoptarea Constituției din 1923. Șeful statului a spus că marcarea acestui Centenar este un bun prilej pentru a reaminti semnificațiile momentului constituțional din 1923.

Iohannis, discurs cu ocazia Centenarului Constituției din 1923

Președintele român Klaus Iohannis a ținut un discurs cu ocazia împlinirii celor 100 de ani de la adoptarea Constituției din 1923. Legea supremă a țării a recunoscut cele mai importante drepturi și libertăți ale societății, valorile și principiile sociale, dar și regulile de bază pentru o bună conducerea a țării, a spus președintele.

„Actul politic al Marii Uniri a primit astfel o semnificație constituțională. România Întregită nu a presupus doar crearea statului unitar național și o unificare teritorială, ci și crearea premiselor unei democrații incluzive. Românilor, fără deosebire de origine etnică, de limbă sau de religie, li s-au recunoscut și protejat principalele drepturi fundamentale.”, a transmis președintele

De asemenea, Iohannis spune că Constituția României din 1923 a fost atât o expresie, cât și o bază normativă pentru unificarea legislativă și pentru integrarea multiculturală a diverselor tradiții legislative. Legea fundamentală românească a fost una dintre cele mai avansate din Europa pe acele timpuri. Aceasta a devenit fundamentul juridic și politic pentru în ceea ce privește funcționarea instituțiilor României.

„Constituția din 1923 a fost o operă juridică modernă, de inspirație europeană, care a reflectat nu doar o serie de aspirații și tradiții specifice societății românești, ci și apartenența naturală a României la spațiul cultural, politic și juridic al democrațiilor occidentale.”, a mai menționat Iohannis.

Șeful statului afirmă că în Constituția care a fost adoptată acum 100 de ani au fost introduse principiile constituționalismului liberal, printre care se numără separația puterilor în stat, raționalizarea procesului legislativ sau consacrarea controlului de constituționalitate asupra legilor, realizat atunci prin Curtea de Casație și Justiție. Însă Iohannis spune că istoria a demonstrat că o constituție nu poate deveni singura stavilă împotriva autoritarismului.

„Pentru ca drumul unei națiuni să nu fie deviat spre autocrație și dictatură, este esențial ca cetățenii și autoritățile publice deopotrivă să conștientizeze că orice cedare de la principii fundamentale poate, în timp, să compromită parcursul democratic. Constituția pe care o aniversăm astăzi rămâne expresia reușitei proiectului național, iar întreaga construcție a statului român modern a fost un efort de generații, cu sacrificii făcute mereu cu speranța unui viitor mai bun.”, a afirmat liderul de la București.


Moștenirea sa democratică ne îndatorează să ducem aceste valori mai departe

România de astăzi face parte din marea familie democratică occidentală, iar viitorul țării este unul european asigurat chiar de Constituția țării. Iohannis a vorbit cu mândrie despre parcursul României și despre valorile democratice care sunt respectate și promovate pe scară largă. Tot Constituția este ajutorul de nădejde în vremurile grele și în luarea deciziilor publice, atât pentru clasa politică, cât și pentru cetățeni.

„La 100 de ani de la adoptarea Constituției României Întregite, moștenirea sa democratică ne îndatorează să ducem aceste valori mai departe, să le apărăm cu orice preț și să construim viitorul pe care ni-l dorim, într-un cadru constituțional permanent adaptat la realitatea momentului și la nevoile societății.”, a mai spus președintele Klaus Iohannis la împlinirea celor 100 de ani de la adoptarea Constituției din 1923.

Șeful statului consideră că această moștenire este o răspundere comună, care aparține clasei politice, iar Parlamentul are datoria de a nu se abate de la valorile constituționale. Și restul autorităților publice au obligația de a respecta separația și echilibrul puterilor în stat, în spiritul loialității constituționale.

Iohannis a declarat că va rămâne în continuare un susținător al parcursului european, care se bazează pe dorința de a clădi o societate mai bună, pe dezvoltare și unitate.

„Ca Președinte al României, voi continua să veghez la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice, rămânând un susținător ferm al parcursului european al țării noastre, bazat pe unitate, perseverență și dorința continuă de a construi o societate mai bună!”, a conchis președintele Klaus Iohannis.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 5 voturi
Nu: 13 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

18 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.973 RON
-0.00200
USD
USD: 4.6085 RON
-0.01930
GBP
GBP: 5.8167 RON
-0.02000
HUF
HUF: 1.2583 RON
0.00140
BGN
BGN: 2.5426 RON
-0.00100
CHF
CHF: 5.0914 RON
-0.02360
Convertor valutar

Rezultat: ---