Politic

Iohannis, mesaj de susținere pentru Ucraina în Brazilia: „Rusia este un stat agresor”

schedule 19 apr. 2023, 09:27

Iohannis, mesaj de susținere pentru Ucraina în Brazilia: „Rusia este un stat agresor”
Foto: ANDRE BORGES/Agerpres

Președintele României, Klaus Iohannis, a ajuns marți în Brazilia, în prima vizită oficială a unui șef de stat român în această țară din ultimii 23 de ani. Oficialul a fost însoțit de Prima Doamnă, iar cei doi au fost primiți de către liderul de stat Luiz Inacio Lula da Silva și soția sa la palatul Itamaraty, sediul Ministerului brazilian de Afaceri Externe, unde au avut loc declarații de presă comune. Subiectele: situația din Ucraina și poziția României în conflict. Iohannis a transmis un mesaj de susținere pentru țara aflată în război cu Rusia. 

Președintele Klaus Iohannis, mesaj de susținere pentru Ucraina în Brazilia

Obiectivul principal al vizitei îl reprezintă aprofundarea, diversificarea și dinamizarea relației bilaterale cu Brazilia, principalul partener comercial al României în America Latină și Caraibe.

„Am discutat, totodată, modalități de aprofundare a cooperării existente, dar și de extindere către noi domenii, precum cercetarea în domeniul agriculturii, digitalizare, schimbări climatice, educație și cultură, în beneficiul ambelor state”, a declarat Klaus Iohannis, președintele României.

Șeful de stat român i-a prezentat omologului brazilian viziunea noastră cu privire la situația de securitate de la graniță și la războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. 

„Oricât ar încerca Moscova să își justifice acțiunile, Rusia este un stat agresor, care a încălcat prin forță suveranitatea teritorială a Ucrainei și a încercat să îi anuleze independența, încălcând inclusiv Carta ONU.
I-am prezentat, de asemenea, domnului Președinte și consecințele războiului în multiple planuri, de la situația refugiaților, până la criza energetică sau cea alimentară”, a continuat Klaus Iohannis, președintele României.
„Efectul războiului extrapolează continentul european și de aceea mă arăt preocupat de consecințele sale globale, mai ales în materie de securitate alimentară, economică și energetică”, a spus Luiz Inacio Lula da Silva, preşedintele Braziliei.

Klaus Iohannis efectuează, până în data de 26 aprilie, un turneu în America Latină. Astăzi se va întâlni cu autorităţile locale din Rio de Janeiro. După Brazilia, următoarele etape ale turneului sud-american sunt vizitele oficiale în Republica Chile şi în Republica Argentina. Din delegaţia preşedintelui României fac parte şi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, dar şi mai mulţi consilierii prezidenţiali.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---