Politic Social

Iohannis, despre dronele rusești care cad pe teritoriul României: „O problemă reală”

schedule 22 sept. 2023, 10:55

Iohannis, despre dronele rusești care cad pe teritoriul României: „O problemă reală”

În cadrul summitului de la New York, președintele Klaus Iohannis a declarat că dronele rusești nu atacă România, însă faptul că resturile acestora cad pe teritoriul României creează o problemă reală şi o situaţie inacceptabilă.

Iohannis, despre resturile dronelor care cad în România

Președintele Iohannis a vorbit despre acest aspect în cadrul summitului de la New York la care a participat. Acesta susține că Rusia atacă micile porturi de pe Dunăre pentru a pune presiune pe oameni şi pentru a bloca tranzitul cerealelor ucrainene prin România. Mai multe resturi de dronă au fost identificate pe teritoriul țării, însă din fericire acestea nu au provocat daune sau victime.

"Am avut trei situaţii în care am descoperit fragmentele unor drone pe teritoriul românesc. Din fericire, nimeni nu a fost rănit până acum şi nu s-au produs pagube, dar asta nu înseamnă că nu contează. Contează, dar trebuie să vedem lucrurile în context.
De ce atacă Rusia aceste mici porturi de pe Dunăre? Sunt porturi mici, nu sunt de o importanţă capitală. Apropo, avem cu Ucraina o frontieră pe Dunăre, care este destul de lungă şi Ucraina are câteva porturi pe Dunăre, noi avem câteva porturi care sunt, practic, pe malul opus al fluviului.
Aşadar, de ce atacă Rusia aceste porturi mici? Explicaţia, după părerea mea, este că Rusia vrea să împiedice tranzitul cerealelor ucrainene. Noi, în România, i-am permis Ucrainei, din prima zi să efectueze acest tranzit fără taxe, să folosească liniile noastre logistice, să exporte cereale oriunde, în special spre ţările în curs de dezvoltare şi au exportat destul de mult.”, a declarat președintele României.

Iohannis afirmă că de la începutul războiului, din februarie anul trecut, prin coridoarele logistice româneşti, ucrainenii au exportat peste 25 de milioane de tone de produse agricole, în special cereale. Aceste exporturi au loc pe căile rutiere, pe căile ferate şi pe Dunăre, iar o mare parte din acestea sunt aduse pe Dunăre, prin aceste porturi mici.

„Aşadar, Rusia atacă aceste mici porturi pentru a speria oamenii, pentru a bloca tranzitul cerealelor ucrainene. Ei atacă cu drone şi, uneori, când aceste drone sunt doborâte, cad pe teritoriul românesc. Este inacceptabil, dar aceste atacuri sunt crime de război, deoarece nu vizează instalaţii militare, ci instalaţii civile.
Ei atacă infrastructură civilă, atacă oameni obişnuiţi care muncesc în aceste porturi şi trebuie să le considerăm asemenea acte ca fiind inacceptabile din start, dar extinderea lor în România este inacceptabilă şi protestăm vehement faţă acest fapt. Am discutat acest lucru cu aliaţii noştri, ne-am consolidat deja apărarea antiaeriană în zonă şi facem ceea ce este necesar pentru a-i proteja pe oamenii noştri, dar rămâne inacceptabil, în pofida faptului că Rusia nu atacă în mod intenţionat România.
Aceste drone nu sunt îndreptate spre România dar, deoarece au căzut în România, este o problemă reală şi care trebuie soluţionată", spune Klaus Iohannis.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---