Social

Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri în această zi importantă pentru creștini

schedule 12 apr. 2023, 11:40

Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri în această zi importantă pentru creștini
Alexandros Michailidis / Shutterstock

Miercurea Mare este una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Patimilor pentru creștinii ortodocși. Această zi amintește de momentul în care Iisus Hristos a fost vândut de Iuda. În această zi se respectă o serie de tradiții și obiceiuri și se pomenește femeia păcătoasă, care a spălat cu mir picioarele lui Iisus.

Miercurea Mare din Postul Paștelui. Ce semnificație are

Fiecare zi din Săptămâna Patimilor are o semnificație. Miercurea Mare din Postul Paștelui are o însemnătate aparte.  

Astăzi este o zi importantă în calendarul creștin ortodox. În Miercurea Mare din săptămâna Paștelui, Iuda Iscarioteanul L-a vândut pe Iisus fariseilor care voiau să-L ucidă, pentru treizeci de arginţi. Gestul lui Iuda a făcut ca, mai târziu, ziua de miercuri să fie declarată zi de post”, explică cercetătorul etnografic Sorin Mazilescu. 

Tradiții și obiceiuri în Miercurea Mare 

În Săptămâna Patimilor, multe dintre lucruri sunt interzise de făcut, deoarece este cea mai strictă săptămână din tot Postul Paștelui. Potrivit calendarului popular, unele treburi încă mai sunt permise, printre care cele casnice.

După cum spun tradițiile din Săptămâna Mare, Miercurea Săptămânii Patimilor este ultima zi în care se mai pot face treburi casnice. Astăzi, mai este permis doar să se spele rufe și să se calce, dar și treburile câmpenești”, mai explică Sorin Mazilescu. 

Tradiția spune că sărbătoarea Paștelui nu trebuie să prindă pe nimeni supărat, fără de iertare sau certat. Dacă până acum nu am făcut acest lucru, atunci acum este timpul.

„Este bine sa te împaci cu oamenii cu care nu ai avut o relație tocmai bună în ultima perioadă. Cel mai indicat lucru pe care poți să îl faci astăzi este sa spui rugăciuni”, mai spune Sorin Mazilescu.

Tradiția mai spune că în această zi nu este bine să te enervezi sau să arunci vorbe necurate, negândite, să te superi pe cei din jurul tău.

Pomenirea femeii păcătoase care a spălat cu mir picioarele Mântuitorului

De asemenea, în anumite zone, în Miercurea Mare copiii merg cu colindul la asfințitul soarelui, iar la final primesc ouă pentru a le înroși. Tradiția de înroșire a ouălor se face în Joia Mare din Săptămâna Patimilor.

După vechile datini, în ultima săptămână din Postul Paştelui se țin slujbe religioase numite Denii, în care se pomenesc ultimele zile ale lui Hristos pe Pământ. Denia din Miercurea Mare are o semnificație aparte.

În Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor se pomenește femeia păcătoasă care a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului, fiind un simbol al pocăinţei adevărate şi al îndreptării omului păcătos.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---