Speciale

Tradiții și obiceiuri străvechi de Lăsatul Secului 2023. Ce nu ai voie să faci

schedule 14 nov. 2023, 10:23

Tradiții și obiceiuri străvechi de Lăsatul Secului 2023. Ce nu ai voie să faci
Foto: Shutterstock

Lăsatul Secului 2023 este pe 14 noiembrie, cu o zi înainte să înceapă Postul Crăciunului. Mulți români respectă și astăzi o serie de tradiții și obiceiuri. Iată câteva dintre ele. 

Lăsatul Secului 2023: tradiții și obiceiuri

Lăsatul Secului 2023 este ultima zi în care putem mânca alimente „de dulce” înainte de Postul Crăciunului care începe pe 15 noiembrie. În fiecare an, de Lăsatul Secului, credincioșii fac o masă festivă alături de familie și prieteni, cu ocazia căreia se bucură de bucatele care vor fi interzise în Postul Crăciunului. 

Tradiția spune că în această zi finii vin la nași cu plocon, adică finii aduc un colac mare, un pui fript și o sticlă de vin. 

Se spune că dacă peptul găinii gătite în această zi este gras, atunci iarna va fi geroasă, iar dacă pieptul este mic, vom avea parte de o iarnă blândă. 

De Lăsata Secului 2023, toate vasele trebuie să fie puse cu gura în jos, pentru a ne feri de spiritele rele pe tot parcursul Postului Crăciunului. 

În trecut, de Lăsatul Secului, după ce familia termina să mănânce, gospodinele obișnuiau să dezinfecteze vasele de lut și lingurele de lemn cu cenușă. Femeile respectau acest obicei pentru a pregăti ustensilele pentru cele 40 de zile de post. 

După masa festivă de Lăsatul Secului, toate resturile trebuie puse într-o față de masă și aruncate afară, spre răsărit, în timp ce se spun cuvintele: „Păsările cerului, eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”. 

În zona Covasnei, în seara de Lăsatul Secului, se practică un obicei cu focul, adică la lăsarea întunericului, oamenii aprins focuri pe dealuri pentru a purifica locurile și pentru a alunga spiritele rele.

Tot în ziua de Lăsatul Secului se ung ferestrele și ușile cu usturoi ca să se alunge spiritele rele. 

Tradiția de Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2023 spune că pe 14 noiembrie este bine să mâncăm struguri sau stafide, pentru a avea spor în toate. 

Lăsatul Secului 2023: tradiții și obiceiuri. Ce nu ai voie să faci

Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2023 este o sărbătoare pe care românii o respectă cu strictețe. În această zi, sunt mai multe lucruri pe care nu este bine să le faci. 

De pildă, la masa de Lăsatul Secului 2023, invitații nu au voie să vină cu mâna goală. Se spune că cei care îți calcă pragul azi trebuie să aucă „o găină friptă, un colac mare uns cu miere sau turtă în foi și o sticlă cu vin”. 

În ziua de Lăsatul Secului, este interzis să coși, să torci sau să speli haine, pentru a nu atrage necazurile și bolile. 

În Postul Crăciunului, care începe în data de 15 noiembrie, credincioșii trebuie să se abțină de la carne, brânză, ouă și produse care le conțin. În zilele de luni, miercuri și vineri nu se consumă ulei sau vin. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---