Special

Obiceiuri, tradiții și superstiții în a doua zi de Rusalii. Ce se spune în popor despre cei care nu cinstesc Pogorârea Duhului Sfânt

schedule 05 iun. 2023, 09:56

Obiceiuri, tradiții și superstiții în a doua zi de Rusalii. Ce se spune în popor despre cei care nu cinstesc Pogorârea Duhului Sfânt
Foto: CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO

În a doua zi de Rusalii, după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, adica Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxă prăzbuiește pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi. De această zi se leagă mai multe obiceiuri, tradiții și superstiții. Din bătrâni e lăsat că cei care nu cinstesc Rusaliile vor fi pedepsiți de iele și spirite rele. 

A doua zi de Rusalii: obiceiuri, tradiții și superstiții

Cincizecimea sau Pogorârarea Sfântului Duh, după cum mai sunt denumite Rusaliile, este una dintre cele mai vechi sărbători creștine. Bisericile din toată ţara au fost pline de credincioşi.

În Bucovina, sunt sințite crengi de tei, pe care oamenii le iau acasă și le pun la loc de cinste, fiind astfel feriți de toate relele și necazurile.

În Cluj, credincioșii primeniți în costume populare duc la biserică spice de grâu și se roagă pentru un an bun și recolte bogate. Se spune că cei care nu cinstesc aceste zile vor fi pedepsiţi de iele - zânele rele care, după spusele bătrânilor, ies la noapte şi fac dansuri pe câmp. 

„E interzis astăzi să te plimbi singur prin locuri neumblate, pentru că dacă eşti singur, eşti vulnerabil. Aşa că poţi întâlni un duh care să îţi poată face rău”, a spus Călin Bârleanu, antropolog. 

În vremurile de demult, bărbații care umblau singuri de Rusalii purtau la brâu usturoi, frunte de tei sau fire de busuioc pentru a se proteja. În Mureș, tradițiile sunt respectate. 

De asemenea, în a doua zi de Rusalii, nu este bine să te cerți, altminteri vei avea parte de multe necazuri. Totodată, este bine să petrecem timpul cu familia. 

În această zi, nimeni nu are voie să înoate sau să se spele. Începând din Duminica Rusaliilor, preț de două săptămâni, nu trebuie să se adune plante de leac. 

În Ardeal, în a doua zi de Rusalii, este tradiția udatului sau stropitului nevestelor. Ele sunt udate pentru a fi sănătoase și frumoase tot anul.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---