A doua zi de Rusalii: obiceiuri, tradiții și superstiții
Cincizecimea sau Pogorârarea Sfântului Duh, după cum mai sunt denumite Rusaliile, este una dintre cele mai vechi sărbători creștine. Bisericile din toată ţara au fost pline de credincioşi.
În Bucovina, sunt sințite crengi de tei, pe care oamenii le iau acasă și le pun la loc de cinste, fiind astfel feriți de toate relele și necazurile.
În Cluj, credincioșii primeniți în costume populare duc la biserică spice de grâu și se roagă pentru un an bun și recolte bogate. Se spune că cei care nu cinstesc aceste zile vor fi pedepsiţi de iele - zânele rele care, după spusele bătrânilor, ies la noapte şi fac dansuri pe câmp.
„E interzis astăzi să te plimbi singur prin locuri neumblate, pentru că dacă eşti singur, eşti vulnerabil. Aşa că poţi întâlni un duh care să îţi poată face rău”, a spus Călin Bârleanu, antropolog.
În vremurile de demult, bărbații care umblau singuri de Rusalii purtau la brâu usturoi, frunte de tei sau fire de busuioc pentru a se proteja. În Mureș, tradițiile sunt respectate.
Citește și:
Încă o minivacanță pentru români: urmează 5 zile libere
Paștele Ortodox - Obiceiuri și tradiții străvechi
Înălțarea Domnului Iisus Hristos. Superstiții pentru această sărbătoare
De asemenea, în a doua zi de Rusalii, nu este bine să te cerți, altminteri vei avea parte de multe necazuri. Totodată, este bine să petrecem timpul cu familia.
În această zi, nimeni nu are voie să înoate sau să se spele. Începând din Duminica Rusaliilor, preț de două săptămâni, nu trebuie să se adune plante de leac.
În Ardeal, în a doua zi de Rusalii, este tradiția udatului sau stropitului nevestelor. Ele sunt udate pentru a fi sănătoase și frumoase tot anul.