Social

Sânzienele sau Drăgaica. Obiceiuri și tradiții în această zi de sărbătoare

schedule 24 iun. 2023, 13:17

Sânzienele sau Drăgaica. Obiceiuri și tradiții în această zi de sărbătoare
Jozef Klopacka/Shutterstock

La data de 24 iunie, românii sărbătoresc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută și sub numele de Sânzienele sau Drăgaica. Prin urmare, creștinii respectă o serie de tradiții și obiceiuri în această zi.

Sânzienele sau Drăgaica, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Sânzienele sau Drăgaica este o sărbătoare veche în cultura populară românească. Această sărbătoare marchează Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Potrivit Bibliei, Ioan Botezătorul a fost precursorul lui Isus Hristos. S-a stabilit anterior că ziua de 24 iunie este ziua sa de naștere.

Potrivit tradiției populare, în noaptea de Sânziene se deschid cerurile, iar Sânzienele ies și fac dansul ielelor în locuri ascunse. Sânzienele sunt niște ființe supranaturale, de o frumusețe rară, care seamănă cu zânele și care locuiesc în păduri sau pe câmpii.

Sânzienele sunt protectoarele culturilor agricole de grindină, ajută fetele să-și găsească perechea și contribuie la înmulțirea plantelor și a animalelor. Cei care nu respectă sărbătoarea, Sânzienele îi vor pedepsi. În funcție de zona țării, Sânzienele sau Drăgaica mai poartă numele de Împărăteasa, Stăpâna Surorilor, Regina Holdelor sau Mireasa.

Noaptea de Sânziene. Tradiții și obiceiuri vechi

În ziua de Sânziene munca este interzisă. Se spune că în noaptea de Sânziene se deschid porțile cerului și cei morți intră în contact cu cei vii. În unele zone ale țării oamenii dau de pomană în această zi, numite moșii de Sânziene. Fetele nemăritate culeg și își pun sub pernă flori pentru a-și visa alesul.

Un alt obicei spune că fetele făceau de Sânziene o cunună de flori și o aruncau pe casă. Dacă cununa rămânea pe acoperiș, se spunea că fata se va căsători în acel an, iar dacă cădea pe pământ, fata arunca cununa de mai multe ori pentru a afla câți ani va mai trebui să aștepte.

Se mai spune că dacă florile de Sânziene înfloresc înainte de sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, înseamnă că vegetația este prea avansată.

În mai multe regiuni din țară, în ziua de Sânziene, are loc o tradiție numită Drăgaica. Două fete se îmbracă în costume speciale, una într-un costum bărbătesc numit Drăgan, iar cealaltă într-un costum femeiesc numit Drăgaica. Acestea merg pe la casele gospodarilor și dansează precum călușarii. Se spune că persoanele care sunt vizitate de Drăgaica vor avea noroc tot anul.

De Sânziene se împart mere, cireșe, castraveți verzi și pui de găină, care semnifică prosperitatea realizărilor de până acum.

Ce nu ai voie să faci de Sânziene

De Sânzieneoamenii nu trebuie să spele, să calce, să măture, să muncească pe câmp, să coase sau să arunce gunoiul. Totodată, potrivit tradiției, de Sânziene este recomandat să eviți și aceste lucruri:

  • Nu te tunde în această zi. Se crede că acest lucru ar putea atrage ghinion și ar putea ruina armonia și vitalitatea părului tău.
  • Evită să porți haine noi în ziua de Sânziene. Se spune că aceste haine noi ar putea atrage deochiul sau ar putea fi afectate de energiile negative ale acestei sărbători.
  • Nu aduna roșii sau alte legume în ziua Sânziene. Se crede că aceasta ar putea aduce nenorocire asupra recoltei și ar putea împiedica fructele să se coacă în mod corespunzător.
  • Nu culege sau nu consuma fructe necoapte în această zi. Se crede că acestea ar putea aduce nefericire și ar putea provoca tulburări digestive sau alte afecțiuni.
  • Evită să faci foc în această zi. Se crede că focul ar putea atrage spirite malefice sau ar putea perturba echilibrul cosmic al sărbătorii Sânzienelor.

Dacă în ziua de Sânziene plouă, este un semn de belșug și recolta va fi una bogată de porumb, vin și diverse bucate.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---