Social

Solstițiul de vară 2023. Superstiții și obiceiuri în cea mai lungă zi din an

schedule 21 iun. 2023, 11:04

Solstițiul de vară 2023. Superstiții și obiceiuri în cea mai lungă zi din an
Billion Photos/Shutterstock

Solstițiul de vară este un fenomen astronomic care marchează începutul oficial al verii în emisfera de nord. Această zi este numită și Ziua Soarelui, iar solstițiul de vară reprezintă cea mai lungă zi din an.

Originile solstițiului de vară

Solstiţiul de vară este un fenomen astronomic care are loc în emisfera nordică, atunci când longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°, adică se ridică deasupra orizontului la cea mai mare înălţime faţă de Ecuator. Din această zi se consideră că începe vara astronomică.

Termenul de solstiţiu provine din limba latină, solstitium, care semnifică "Soarele stă" şi reprezintă schimbarea gradientului mişcarii Soarelui în raport cu declinaţiile sale. Aceasta este și cea mai lungă zi din an, având 15 ore şi 32 de minute, iar noaptea, doar 8 ore şi 28 de minute.

După solstiţiul de vară, durata unei zile va începe să scadă, iar cea a nopții va începe să crească, timp de 6 luni, până la data de 21 decembrie, când va avea loc solstiţiul de iarnă.

Superstiții în cea mai lungă zi din an

Solstițiul de vară este sărbătorită prin petreceri, dansuri, focuri mari și picnic în aer liber. În această zi, românii respectă tradiții, obiceiuri și superstiții lăsate din strămoși. În unele zone ale țării, în această zi, oamenii aprind focuri pe câmp și stau în jurul focului. Se spune că focul alungă spiritele rele și este complet interzis să stingi focurile.

De asemenea, se spune că Solstițiul de vară este un moment prielnic pentru schimbările în dragoste. Se spune că în această perioadă poți avea noroc în dragoste. Ziua solstițiului este considerată una plină de energie, plină pe creativitate și idei care te pot face să mergi tot mai sus.

Din bătrâni se spune că înainte de solstițiu este bine să pui o bijuterie la care ții mult într-un vas rezistent la foc, peste aceasta pui ierburi aromate, iar în dimineața zilei de solstițiu, pe 21 iunie, scoți bijuteria și o pui într-un vas cu apă curată, după care o treci prin flacăra unei lumânări aurii sau galbene. Astfel, bijuteria este purificată și îți va purta noroc.

Potrivit tradiţiilor vechi, există un ritual care îndeplinește orice dorinţă, însă acestea este făcut la miezul nopții. Tot de ce este nevoie e un bileţel pe care să îți scrii dorinţa. Bileţelul se împătureşte şi se arde la focul unei lumânări.

Se mai spune că în ziua solstițiului este bine să faci baie în lacuri ori râuri, pentru că efectul este unul curativ, care poate constitui un ritual de renaștere.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9751 RON
0.00050
USD
USD: 4.5879 RON
-0.01070
GBP
GBP: 5.8059 RON
-0.00650
HUF
HUF: 1.2827 RON
0.00690
BGN
BGN: 2.5437 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.046 RON
0.02730
Convertor valutar

Rezultat: ---