Externe Politic

Zelenski critică dur Ungaria: „Cum poate să susțină Rusia și să se opună Alianței?”

schedule 30 apr. 2023, 19:48

Zelenski critică dur Ungaria: „Cum poate să susțină Rusia și să se opună Alianței?”
Dmytro Larin / Shutterstock

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a venit cu o serie de critici la adresa unui stat membru NATO. Oficialul ucrainean condamnă modul de comportament al Ungariei și relația sa cu Rusia, afirmând că nu sunt în concordanță cu statutul său de membru NATO.

Zelenski, critici dure la adresa Ungariei. Ce l-a provocat

Ungaria a fost criticată de președintele Volodimir Zelenski în timpul unui interviu acordat jurnaliștilor suedezi, danezi și finlandezi. Oficialul ucrainean a adus în discuție neînțelegerile dintre țara sa și actualul guvern de la Budapesta. Zelenski spune că un stat NATO nu poate să susțină Rusia și să fie contra Alianței.

"Cum să rezolvăm disputa cu Budapesta? Singurul lucru care se pune în discuție este ceea ce vrea Budapesta. Mi se pare că există o confuzie politică în rândul elitelor politice din Ungaria. O situație foarte ciudată: poate o țară NATO să fie pentru Rusia și împotriva NATO?", a tunat președintele Ucrainei.

Liderul de la Kiev consideră că niciun aliat al Alianței nu poate susține o țară care consideră NATO un inamic.

"Cred că acesta este un comportament deplasat. Îmi exprim opinia mea subiectivă. Aliat nu este doar un cuvânt, ci și convingeri și acțiuni. Aceasta este o uniune de state cu aceeași viziune asupra securității, asupra valorilor. Au atitudini diferite față de anumite puncte, dar există un tratat de aliați care se protejează reciproc și valorile lor corespunzătoare", a continuat președintele Zelenski.

Totodată, liderul ucrainean afirmă că dacă toți aliații spun 'Rusia ne numește dușman, trebuie să punem Rusia la locul ei', atunci un stat nu poate spune: 'Nu, Rusia este aliatul nostru'. Nu poate fi așa. Asta înseamnă că nu mai ești un aliat al Alianței, mai menționează Zelenski.

„Deci, dacă ești de drept un aliat, dar de facto lucrezi împotriva Alianței, atunci nu ar trebui să consiliezi dacă Ucraina ar trebui sau nu să adere la NATO. Și nu ar trebui să pui obstacole", a conchis Zelenski.

Orban a adus jigniri la adresa Ucrainei

Recent, în cadrul unui interviu, premierul maghiar Viktor Orban a declarat că Ucraina este o "țară inexistentă din punct de vedere financiar" și dacă nu ar fi fost susținută de partenerii săi, războiul s-ar fi încheiat imediat.

Cuvintele sale au fost încurajate de autoritățile de la Moscova, însă Kievul a răspuns amintindu-i Ungariei de propria dependență de finanțarea UE.

Totodată, Fidesz, partidul de guvernământ al Ungariei, nu a susținut proiectul de rezoluție prin care se cerea arestarea președintelui rus Vladimir Putin în baza unui mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6386 RON
0.01810
GBP
GBP: 5.8067 RON
-0.01890
HUF
HUF: 1.2671 RON
-0.00220
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0843 RON
0.00950
Convertor valutar

Rezultat: ---