Social

Încă un azil clandestin: zeci de bătrâni, salvați dintr-un centru-fantomă plin de gândaci din Sectorul 5. Ce scuză a avut patronul

schedule 16 iul. 2023, 08:30

Încă un azil clandestin: zeci de bătrâni, salvați dintr-un centru-fantomă plin de gândaci din Sectorul 5. Ce scuză a avut patronul
Foto: Captura Observator News

Ororile găsite în azilele groazei din Ilfov arată, fără discuții, radiografia unui sistem de protecţie socială scăpat complet din mână, în care legea o fac proprietarii. După izbucnirea scandalului, din ce în ce mai multe nereguli ies la iveală. Cel mai recent caz, în Sectorul 5 din București. Într-un cămin clandestin, zeci de bătrâni erau ținuți într-un miros greu de suportat. Oamenii au fost duși la două spitale pentru investigații. Iată ce scuză a avut patronul centrului. 

Încă un azil clandestin, în Sectorul 5 din București. Scuza găsită de patron

Bătrâni slăbiți, dezorientați, scoși în cărucioare de medici și urcați în ambulanțe. Mulți dintre ei au fost purtați pe brațe, neputând să se deplaseze singuri. Așa arată imaginea dezumanizării dintr-o vilă din Sectorul 5 al Capitalei. Neregulile găsite au fost grave. 

„Marea lor majoritate într-o stare fizică proastă. Îi vom duce la spitalul Colţea, 15 dintre ei, ceilalţi, care sunt pe picioarele lor îi vom duce la Sfântul Luca. Am găsit doar două persoane care au grijă de 24 de bătrâni, fără forme legale. Mâncarea pusă pe jos, gândaci”, a declarat Fiana Artene, prefectul Capitalei.
„Sus nu se poate respira. Unui poliţist i s-a făcut rău din cauza mirosului. E ceva...nici într-un WC public...”, a spus Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 5. 

Orori sunt și în centrele pentru copii cu nevoi speciale

Controalele declanșate la ordinul premierului Marcel Ciolacu scot la lumină inclusiv condițiile mizere în care sunt ținuți copiii cu nevoi speciale. Cel mai recent descoperit - centrul de Zi Ion Holban din Iași. 

Despre situația revoltătoare se știa din luna mari, când, în urma unui control, s-a pus căminul a fost închis. Dar doar oficial, căci în realitate a continuat să funcționeze. 

„A fost comunicată decizia de retragere a licenţei. În mod surprinzător, în data de 13 acest centru funcţiona. Scuza a fost că nu s-au mai făcut investiţii pentru că urmează să fie mutaţi aceşti copii. Cei de la CJ, de la DGASPC sunt părtaşi la toată această intrare în ilegalitate a modului în care funcţionează centrul. Cer demisia preşedintelui CJ şi a tuturor celor implicaţi”, Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași. 

Cum se apără vinovații

„Statul român are o serie de lacune restrictive financiar. Toţi cei 1.400 de copii pe care îi avem într-o formă sau alta ne dorim să beneficieze de cele mai bune condiţii. Situaţia poate fi îmbunătăţită”, Costel Alexe, președinte CJ Iași. 


SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---