Sci-Tech

NASA dezvăluie simulare a unei călătorii într-o gaură neagră realizată de un supercomputer

schedule 09 mai 2024, 12:20

NASA dezvăluie simulare a unei călătorii într-o gaură neagră realizată de un supercomputer
Pixabay
NASA simulează căderea într-o gaură neagră, vizualizând distorsiuni spațiu-timp și distrugerea rapidă a obiectelor.

NASA a realizat o simulare a ceea ce s-ar întâmpla dacă o cameră, sau un astronaut îndrăzneț, ar cădea într-o gaură neagră supermasivă, folosind un supercomputer pentru a vizualiza acest scenariu cosmic. Simularea, creată de astrofizicianul Jeremy Schnittman de la Centrul de Zbor Spațial Goddard al NASA, urmărește traiectoria unei camere pe măsură ce se apropie și eventual traversează orizontul evenimentelor unei găuri negre masive, similară cu cea din centrul galaxiei Calea Lactee.

Conform lui Schnittman, este preferabil să cazi într-o gaură neagră supermasivă decât într-una de masă stelară, deoarece aceasta din urmă are forțe gravitaționale mai intense care pot sfărâma obiectele înainte de a ajunge la orizontul evenimentelor. Simularea arată că pe măsură ce camera se apropie de gaura neagră, viteza sa crește, iar strălucirea discului de acreție și a stelelor din fundal devine mai intensă. Spațiul-timp începe să se distorsioneze dramatic, iar la orizontul evenimentelor, chiar și spațiul-timp curge spre interior cu viteza luminii.

În scenariul în care camera traversează orizontul evenimentelor, distrugerea sa este inevitabilă și rapidă, având loc în doar 12,8 secunde. Într-un scenariu alternativ, camera orbitează aproape de orizontul evenimentelor, dar nu îl traversează și scapă în siguranță. Această simulare oferă o perspectivă fascinantă asupra fenomenelor care au loc în apropierea unei găuri negre și a efectelor relativității asupra timpului și spațiului.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9748 RON
0.00030
USD
USD: 4.5777 RON
0.01020
GBP
GBP: 5.8147 RON
-0.00880
HUF
HUF: 1.288 RON
-0.00530
BGN
BGN: 2.5435 RON
0.00020
CHF
CHF: 5.037 RON
0.00900
Convertor valutar

Rezultat: ---