Politic

Viktor Orban, ironii la adresa guvernanților români în discursul de la Tușnad. Premierul maghiar nu e la prima abatere

schedule 23 iul. 2023, 10:53

Viktor Orban, ironii la adresa guvernanților români în discursul de la Tușnad. Premierul maghiar nu e la prima abatere
Foto: Viktor Orban/Youtube

Premierul maghiar Viktor Orban a lansat un val de ironii la adresa guvernanților români în discursul ținut la Tușnad. „Poate a 20-a oară ne iese”, a spus omologul lui Marcel Ciolacu. Liderul de la Budapesta susține că a primit un document de la ministrul Afacerilor Externe în care i s-a spus ce subiecte nu poate aborda. Vizita prim-ministrului a fost întâmpinată de proteste, iar pentru a evita tensiunile autoritățile au luat măsuri de securitate.

Ironii din partea premierului maghiar Viktor Orban la adresa guvernanților români în discursul de la Tușnad

Jandarmii au stat înaintea premierului maghiar pentru a-i face față în mulțime la evenimentul intitulat „Vremea păcii”, la Tușnad. Două organizații naționaliste l-au întâmpinat pe Viktor Orban cu pancarte pe care scria „Transilvania, pământ românesc”. 

Autoritățile române prevedeau tensiuni, așa că au luat măsuri de securitate fără precedent. Inițial, naționaliștilor din organizația Calea Neamului și Frăția Ortodoxă li s-a interzis accesul. 

„Am zis că îi vom arăta lui Viktor Orban tricolorul românesc”, a declarat Dan Grăjdeanu, preşedinte Frăţia Ortodoxă.

Ulterior, aceștia au primit permisiunea de a asista la discursuri, însă separați de restul publicului. Când a ajuns Viktor Orban la pupitru, a întărâtat mulțimea cu anunțul că Ministerul român de Externe i-ar fi spus despre ce să nu vorbească.

„Ni s-a transmis să nu vorbim despre unități teritoriale românești inexistente, aici putem vorbi despre Transilvania și Ținutul Secuiesc. Nu nu am susținut niciodată că acestea ar fi unități teritoriale românești”, a declarat Viktor Orban, premierul Ungariei.

Oficialii de la București nu au comentat declarațiile premierului maghiar. De altfel, nu este prima dată când acesta aruncă ironii și înțepături la adresa autorităților noastre. 

În anul 2020, Viktor Orban a postat pe Facebook un glob pământesc în care granițele țării sale înglobau Transilvania, iar anul trecut a afișat o hartă asemănătoare, pe un fular, la un meci de fotbal. Acum, acesta a lansat câteva înțepături la adresa guvernanților români. 

„România are un premier nou, la mulți ani, să fie sănătos. Un nou prim-ministru e o nouă şansă, poate iese ceva ceva ce este bun pentru ambele părţi. De când sunt prim-ministru este al douăzecelea coleg. Poate a douăzecea oară ne iese”, a declarat Viktor Orban, premierul Ungariei.

În schimb, Orban a promis să sprijine accesul României în Schengen, însă la anul, când Ungaria preia președinția Consiliului UE. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---