Sănătate

Tichete de 280 de lei, coadă la centrele de transfuzii. Majorarea cu peste 4% i-a făcut pe români să doneze sânge în număr mare

schedule 05 ian. 2024, 08:15

Tichete de 280 de lei, coadă la centrele de transfuzii. Majorarea cu peste 4% i-a făcut pe români să doneze sânge în număr mare
Foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

Oamenii au stat joi la coadă să doneze sânge în mai multe orașe din țară, după ce Guvernul a majorat cu peste 4% recompensa, pentru că centrele de transfuzii erau mereu în criză. Însă avem mult de recuperat. Sub 2% din români donează sânge frecvent. 

Codă la centrele de transfuzii după ce Guvernul a majorat tichetele pentru donatorii de sânge

La București, joi au fost peste 300 de voluntari, dublu față de 4 ianuarie 2023. Așa de mulți, încât au așteptat peste două ore până să le vină rândul. Mulți nu au mai apucat chiar să doneze până s-a închis centrul de transfuzii. Majoritatea știau că valoarea tichetului pentru donatori a crescut de la 67 la 280 de lei. 

Directorul centrului de transfuzii Bucureşti se plângea anul trecut că nu are suficient sânge ca să onoreze cererile spitalelor. Acum, se gândeşte să mărească numărul angajaţilor, dacă vor veni la fel de mulţi donatori şi zilele următoare. 

„În ceea ce priveşte angajarea persoanlului, aceasta nu ţine neapărat de noi, dar cu personalul pe care îl avem, cu capacitatea pe care o avem, vom încerca să ne adaptăm, astfel încât să găsim cele mai bune soluţii”, a spus Lucia Grijac, directorul Centrului de Transfuzii București, potrivit Observator.  

La nici două ore de la începerea programului de lucru de la Centrul de Transfuzii au ajuns deja peste 70 de persoane. Mulți donatori știau că vor fi răsplătiți mai generos de anul acesta. 

„Vreau să încep prin a saluta inițiativa legislativă prin care a crescut valoarea tichetelelor. Nu aş vrea să nu menționăm că donatorul trebuie să se prezinte din considerente umanitare. Această creștere e un semn de apreciere”, Camelia Stoichicescu, directorul Centrului de Transfuzii Galați. 

Condiții pentru un donator de sânge

  • vârsta 18-60 ani
  • greutate peste 50 Kg
  • fără intervenţii chirurgicale în ultimele 6 luni 
  • interzis celor cu hipertensiune, boli de inima, renale, psihice, hepatice, endocrine

Dar nu toți oamenii sunt acceptați pe scaunul de donator, deoarece înainte are loc un triaj. 

„Ziua de azi a fost bună din punctul nostru de vedere. Au donat până acum aproape 100 de persoane. Ne aşteptăm ca acest număr să crească, întrucât valoarea tichetelor s-a modificat de la 1 ianuarie”, Mariana Alina Linte, directorul Centrului de Transfuzii Craiova. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---