Social

De unde provenea peștele din pachetele trimise pacienților din Murgeni. Mănăstirea a fost amendată

schedule 23 nov. 2023, 13:43

De unde provenea peștele din pachetele trimise pacienților din Murgeni. Mănăstirea a fost amendată
Foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vaslui a demarat, în noaptea de miercuri spre joi, controale la Mănăstirea Florești și la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, unde trei pacienți au murit și alți 27 au fost internați în spital. Verificările au arătat că aproape 170 de porții de ciorbă și pește pangasius cu legume au fost trimise de la mănăstire la Murgeni. Instituția bisericească a fost amendată cu 40.000 de lei pentru că nu avea dreptul să presteze activități de catering. 

Peștele din pachetele trimise pacienților din Murgeni provenea de la Mănăstirea Florești

„Noi ne-am autosesizat, instituţia a trimis două echipe: una la mănăstirea Floreşti şi o alta la Spitalul de Neuropsihiatrie din Murgeni. Investigaţiile noastre s-au finalizat spre dimineaţă, au fost luate măsurile legale, s-au recoltat probe care au ajuns la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică din Bucureşti, aşteptăm rezultatul investigaţiilor.
Se bănuieşte că peştele ar putea fi incriminat. În ziua de marţi, mănăstirea Floreşti a dus 170 de porţii de ciorbă din peşte cu perişoare din peşte şi respectiv peşte prăjit cu legume, pangasius”, a declarat joi, pentru News.ro, directorul DSVSA Vaslui, Nelu Munteanu. 

Conform acestuia, peștele a fost cumpărat cu factură fiscală de la un depozit din Bârlad. Controalele vor fi extinse și la depozit. „Sigur că vom merge mai departe cu investigaţii cu privire la sortimentul de peşte”, a precizat directorul DSVSA Vaslui. 

Chestionat dacă autoritățile au aflat deja dacă din lotul de pește a fost vândut din depozitul din Bârlad și din care au fost preparate alimentele trimise către spital au fost puse în vânzare cantități și pe piața din Vaslui, Munteanu a răspuns: 

„Vom afla în urma anchetei pe care o vom face astăzi, la depozit, ce pot să spun este că nu am mai avut nicio semnalare privind îmbolnăviri în rândul eventualilor consumatori finali.”

Cât despre cantina spitalului, oficialul DSVSA a menționat că aceasta are autorizație sanitar-veterinară, au fost controale în trecut acolo și, din punct de vedere al igienei, nu au fost semnalate probleme.

Mânăstirea Florești, amendată cu 40.000 de euro

Mănăstirea Florești a fost amendată pe motiv că nu era autorizată din punct de vedere sanitar-veterinară pentru activitățile de carantină-catering. Amenda a fost aplicată în baza Hotărârii de Guvern 984, art. 6 alin. b) punctul 9, act normativ care prevede că sancţiunile în astfel de situaţii sunt cuprinse între 40.000 şi 50.000 de lei. 

Trei pacienţi de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, judeţul Vaslui, au murit şi un altul este în stare gravă, după ce toţi cei internaţi au mâncat alimente pe bază de peşte, oferite de Mănăstirea Florești.

Alți 30 de pacienți au fost transferați la Spitalul din Bârlad și la UPU Vaslui. La Spitalul de Psihiatrie Murgeni sunt internate peste o sută de persoane. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---