Meteo

Cod galben de ninsori, viscol şi ger în jumătate de ţară. Când va părăsi România valul de aer polar

schedule 08 ian. 2024, 07:41

Cod galben de ninsori, viscol şi ger în jumătate de ţară. Când va părăsi România valul de aer polar
Foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

După un început de an cu vreme de primăvară, trecem brusc la ninsori, viscol și ger. Meteorologii au emis o avertizare de cod galben de ninsori, viscol și ger, valabilă pentru jumătate de țară. Până marți, noaptea va fi temperatură de îngheț, iar în unele zone alte țării se vor înregistra chiar -20 de grade Celsius. 

De ieri, vremea s-a schimbat radical. Și în Capitală am avut parte de ploi și vânt puternic. Rafalele au atins și 30 de kilometri pe oră, iar din acest motiv cele 7-8 grade Celsius s-au resimțit însă abia 3. 

La munte a nins toată ziua, iar stratul de zăpadă proaspăt depus va ajunge și la 15 centimetri. În mai multe județe, drumarii au ieșit să împrăștie material antiderapant. Meteorologii au emis o avertizare cod galben de ninsori, viscol și risc de polei începând de duminică seară și până marți. De astăzi, vremea se va răci semnificativ, astfel, vom avea temperaturi cuprinse între 0 și -8 grade Celsius, iar de marți o să avem valori de până la -20 de grade Celsius. 

„Să spunem că într-adevăr vremea este semnificativ schimbătoare pentru că trecem de la un aspect de promăvară cu emperaturi mult mai ridicate decât în mod normal pentru această perioadă, la un aspect de iarnă şi chiar de ger în următoarele zile”, a declarat Alina Şerban, meteorolog. 

Temperaturile vor fi în scădere accentuată, așa că într-un interval de 24 de ore diferențele termice vor fi chiar și de 20 de grade Celsius. Miercuri dimineață, valul de ger se va intensifica în estul Transilvaniei și în Moldova, unde termometrele vor arăta până la -18 sau -20 de grade Celsius. Frigul va fi amplificat și de rafalele de vânt, astfel că valorile termice resimțite de corpul uman vor fi mult mai scăzute. 

Vremea va continua să fie rece până la sfârșitul săptămânii viitoare, când valul de aer polar va părăsi România. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---