Ministerul Sănătății, reacție anemică în cazul medicului Dan Tesloianu, suspectat că monta stenturi de la cadavre. Pionii principali în schemă

20 feb. 2023, 06:47
Foto: Iași TV Life/Youtube.com
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

„Legislația în vigoare interzice în mod explicit reutilizarea dispozitivelor și materialelor de unică folosință, din care fac parte și dispozitivele implantabile”, a transmis Ministerul Sănătății, anemic, după ce medicul Dan Tesloianu, suspectat că a montat stenturi de la cadavre, a fost arestat. Mărturiile dramatice ale victimelor și pionii principali în schema morbidă. 

Reacția Ministerului Sănătății în cazul medicului Dan Tesloianu, suspectat că monta stenturi de la cadavre

Tribunalul București a decis, sâmbătă seară, arestarea preventivă a medicului cardiolog Dan Tesloianu, acuzat că implanta bolnavilor recoltarea de la cei care mureau sau de proveniență necunoscută. S-au descoperit, la scurt timp, aproape 60 de cazuri în care s-a folosit această rețetă.

Acum sunt 238. Medicul ieșean este cercetat și pentru modul în care a obținut bani din sponsorizări. Încă cinci doctori au fost audiați. Singurul care a refuzat să discute cu anchetatorii, prevalându-se de dreptul la tăcere, a fost Dan Tesloianu. 

Duminică, Ministerul Sănătății a transmis o serie de clarificări referitoare la legalitatea reimplantării dispozitivelor medicale din categoria stimulatoare/defribilatoare cardiace.

„Legislația în vigoare interzice în mod explicit reutilizarea dispozitivelor și materialelor de unică folosință, clasă din care fac parte dispozitivele implantabile menționate, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 46/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi a măsurilor pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/745 al Parlamentului European şi al Consiliului din 5 aprilie 2017 privind dispozitivele medicale, de modificare a Directivei 2001/83/CE, a Regulamentului (CE) nr. 178/2002 şi a Regulamentului (CE) nr. 1.223/2009 şi de abrogare a Directivelor 90/385/CEE şi 93/42/CEE ale Consiliului. Art. 4 - (1) Este interzisă reprelucrarea în vederea reutilizării în instituţiile sanitare publice şi private a dispozitivelor şi materialelor de unică folosinţă. (2) Este interzisă utilizarea în instituţiile sanitare publice şi private a dispozitivelor medicale de unică folosinţă, reprelucrate”, a transmis Ministerul Sănătății într-un comunicat sec și redundant.

Președintele Colegiului Medicilor din București a afirmat că generalizările sunt periculoase, iar în cazul cardiologului Tesloianu ar trebui tratat ca o excepție nefericită. În plus, cardiologia este o specialitate nobilă, care presupune ani de studiu, iar sănătatea pacientului este sacră, a completat acesta.

„Aceste cazuri NU trebuie să existe. Iar dacă există medici cu astfel de practici, aceștia trebuie să răspundă în fața legii și, cu siguranță, la nivel moral ei nu trebuie să reprezinte profesia medicală, pe mine și cu siguranță pe majoritatea medicilor corecți din această țară NU îi reprezintă”. 

Conform instituției, în urma verificărilor făcute la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, unde lucra doctorul Tesloianu, s-a constatat că dispozitivele medicale implantabile active din această categorie aveau înscris în mod clar în instrucțiunile de utilizare și pe ambalaj indicația producătorilor că sunt de unică folosință și nu se reutilizează/resterilizează.

Ce au transmis procurorii

„Suspectul și-ar fi exercitat atribuțiile de serviciu, cu intenție, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017- august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de proveniență nu se cunoaște, ignorând riscul de a provoca pacienților probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deși acest lucru este interzis de legislația primară. Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicția reutilizării acestora”, au aratat procurorii. 

Din probele administrate până acum, a rezultat că medicul a operaționalizat o rețea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienți decedați, fără respectarea prevederilor legale și fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparținătorilor.

Mai târziu, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a stenturilor, fără a le înregistra în gestiunea unității spitalicești, în lipsa unor documente de proveniență și, în consecință, fără a parcurge fluxul prcedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătății, certificate de garanție și documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare. 

Mărturiile victimelor

Doi dintre cei 238 de pacienţi care au primit stimulatoare de la cadavre au murit. O fiică își plânge părintele. „A intrat în intervenţie ştiind că i se va monta un aparat mai performant. Ceva cu trei sonde. În timpul operaţiei, mi-a povestit tata că şi-au dat seama că, în timp ce îl operau efectiv, că o a treia sondă care trebuia montată nu se potrivea aparatului respectiv şi au decis să schimbe aparatul cu totul”, a povestit fiica pacientului decedat.

Bărbatul a mai trăit doar două luni. „ În decembrie a fost operat, la începutul lunii februarie a suferit stop cardiac. El a fost în comă 5 zile, după ce a suferit decesul. În momentul în care am solicitat necropsia, au încercat să ne facă să ne răzgândim”, a completat aceasta.

Familia a insistat să facă autopsia și a dat în judeccată spitalul. Acum așteaptă finalizarea anchetei. 

Conducerea Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Spiridon”, de negăsit

De patru zile, conducerea spitalului Clinic de Urgență „Sf. Spiridon” Iași este de negăsit. Managerul nu răspunde pe nicio cale, iar surse din anchetă, citate de Observator, susțin că atât unitatea medicală, cât și Ministerul cunoșteau situația încă din urmă cu șapte luni, când totul a ieșit la iveală în urma unui control. 

Pionii principali

Rezidenții ar fi fost pionii principali în schema morbidă de îmbogățire a doctorului Tesloianu, iar martod-cheie în dosar este un asistent de la Spitalul Sfântul Spiridon Iași, folosit pe post de cărăuș. 

El ar fi fost trimis frecvent la Brașov să preia dispozitive folosite de la medicul militar suspect și el în dosar. Chiar dacă nu aveau drept de liberă practică, rezidenții erau puși să facă implanturile și tot ei ar fi extras și aparatele, la morgă, din cadavre.

„Echipa mea actuală este formată din rezidenți. Foști rezidenți care au crescut, am văzut ce pot și am văzut că merită să rămână”, a declarat medicul Dan Tesloianu.

Cazul medicului Dan Tesloianu a ajuns în presa internațională

Scandalul a ajuns și în presa internațională și a făcut înconjurul planetei, din Spania și până în Mexic, Australia sau India. Ziarele au titrat rușinea din medicina românească. „Un sistem afectat de corupție și ineficiență”, scrie The Guardian. 

Presa franceză a notat: „Acest scandal riscă să arunce o umbră asupra României”, iar agenția de presă Reuters a făcut o radiografie tranșantă: „Statul a contribuit la un singur spital în ultimele trei decenii, cheltuiește cel mai puțin pentru sănătatea din UE, iar zeci de mii de medici și asistente au emigrat”. 



Citeste si