Externe

Zelenski denunță atacurile Rusiei înainte de Ziua Victoriei și compară invazia cu nazismul

schedule 08 mai 2024, 16:03

Zelenski denunță atacurile Rusiei înainte de Ziua Victoriei și compară invazia cu nazismul
Oleksandr Osipov / Shutterstock.
Zelenski denunță atacurile Rusiei asupra Ucrainei înainte de 9 mai, comparându-le cu nazismul și cerând mai multe arme.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a denunțat atacurile masive cu rachete lansate de Rusia asupra infrastructurii energetice ucrainene înainte de Ziua Victoriei din 9 mai, o dată care marchează victoria sovietică asupra Germaniei naziste și care a devenit un simbol al conflictului actual. Zelenski a numit liderul rus Vladimir Putin "nazist", subliniind că atacurile au avut loc în contextul comemorării victoriei asupra nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial. Forțele aeriene ucrainene au raportat că au reușit să doboare majoritatea rachetelor și dronelor lansate.

Într-un discurs adresat națiunii, Zelenski a comparat invazia rusă cu ocuparea țării de către naziști, subliniind necesitatea unei lumi unite împotriva "naziștilor de la Moscova". A avertizat că Ucraina ar putea pierde războiul din cauza lipsei de muniție și a îndemnat Europa să crească producția de armament pentru a sprijini Kievul și a preveni ca aceasta să devină ținta Rusiei.

Ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko, a îndemnat cetățenii să limiteze consumul de energie, în timp ce cea mai mare companie privată de energie din Ucraina, DTEK, a raportat daune serioase la echipamentele sale ca urmare a bombardamentelor. Generalul Vadim Skibițki, șeful adjunct al serviciului de informații militare al Ucrainei, a subliniat că Ucraina a primit ajutor militar urgent, dar a avertizat despre întârzierile posibile în livrările viitoare și despre necesitatea urgentă de muniție pentru a împiedica avansul forțelor ruse.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9751 RON
0.00050
USD
USD: 4.5879 RON
-0.01070
GBP
GBP: 5.8059 RON
-0.00650
HUF
HUF: 1.2827 RON
0.00690
BGN
BGN: 2.5437 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.046 RON
0.02730
Convertor valutar

Rezultat: ---