Locale

Posibilă reducere a costurilor pentru încălzirea bucureștenilor: Elcen analizează racordarea directă la conductele Transgaz

schedule 19 feb. 2024, 12:28

Posibilă reducere a costurilor pentru încălzirea bucureștenilor: Elcen analizează racordarea directă la conductele Transgaz
https://pixabay.com/photos/heating-warmth-energy-heat-949081/
Elcen și Transgaz studiază racordarea centralelor la rețeaua de gaze pentru a reduce costul gigacaloriei în București.

Bucureștenii ar putea beneficia de o scădere semnificativă a prețului gigacaloriei în urma unui proiect ambițios propus de Electrocentrale București (Elcen). Compania, în colaborare cu Transgaz, a inițiat un studiu pentru a evalua fezabilitatea racordării directe a centralelor termoelectrice la sistemul național de transport al gazelor naturale.

În prezent, Elcen suportă costuri anuale de aproximativ 100 de milioane de lei pentru tarifele de distribuție a gazelor naturale, sumă achitată către Distrigaz Sud Rețele, parte a grupului Engie. Racordarea directă la conductele Transgaz ar putea elimina aceste tarife de distribuție, ceea ce ar conduce la o reducere a costurilor de producție și implicit a prețului final al gigacaloriei pentru consumatorii finali.

Directorul general al Elcen, Claudiu Crețu, a menționat că, potrivit discuțiilor preliminare cu Transgaz și autoritățile competente, această inițiativă este în concordanță cu legislația în vigoare. De asemenea, a făcut referire la un precedent pozitiv în Oradea, unde o măsură similară a fost deja implementată cu succes.

Elcen, care a ieșit recent dintr-o perioadă de insolvență, își propune să eficientizeze activitatea prin această posibilă schimbare strategică. Studiul comandat va clarifica raportul costuri-beneficii și va determina viabilitatea proiectului. Rezultatele sunt așteptate în câteva luni, iar în funcție de acestea, Elcen va decide dacă va continua cu implementarea acestui plan.

În ceea ce privește impactul posibilei schimbări asupra tarifelor de distribuție pentru alți consumatori de gaze din București, Claudiu Crețu nu a putut oferi un răspuns concret, subliniind însă angajamentul său de a îmbunătăți eficiența companiei în beneficiul clienților.

Această inițiativă vine în contextul căutării unor soluții alternative și eficiente pentru sistemul de încălzire din capitală, cum ar fi posibilitatea folosirii apei geotermale, un proiect analizat de parteneri americani.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9756 RON
-0.00030
USD
USD: 4.6134 RON
0.02300
GBP
GBP: 5.7832 RON
0.00510
HUF
HUF: 1.2824 RON
-0.00140
BGN
BGN: 2.544 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0909 RON
0.00650
Convertor valutar

Rezultat: ---