Politic

MAI respinge acuzațiile privind înființarea unităților de "filaj" ale cetățenilor

schedule 05 apr. 2024, 10:02

MAI respinge acuzațiile privind înființarea unităților de "filaj" ale cetățenilor
Cristi Croitoru / Shutterstock
MAI neagă zvonurile despre unități de filaj, clarificând că proiectul PLX 776/2023 extinde doar prevederi legale pentru ordine publică.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a declarat că este "în totalitate falsă" informația care sugerează că ar urma să fie înființate unități speciale cu scopul de a "fila" cetățenii. Această clarificare vine în urma unor zvonuri apărute în spațiul public, care indicau posibila creare a unor astfel de structuri în cadrul ministerului.

MAI a subliniat că proiectul de lege PLX 776/2023, pentru care a formulat un punct de vedere favorabil, nu prevede înființarea unor unități de filaj, ci extinderea prevederilor legale existente la nivelul Poliției Române și aplicarea acestora și pentru personalul Jandarmeriei Române, Poliției de Frontieră și Inspectoratului General pentru Imigrări. Aceste prevederi se referă la utilizarea imaginilor în scopul asigurării ordinii publice și prevenirii faptelor ilegale.

Conform MAI, imaginile vor fi capturate doar în spațiul public, ocazional și nu sistematic, și vor fi folosite exclusiv pentru apărarea ordinii și liniștii publice, precum și pentru prevenirea și descoperirea infracțiunilor. Ministerul a mai precizat că nu există nicio intenție ca ministrul afacerilor interne sau alte persoane din conducerea ministerului să aibă atribuții în a decide care persoane să fie înregistrate.

Proiectul de lege include garanții că imaginile capturate nu vor fi folosite în alte scopuri decât cele stabilite prin lege. Un ordin de ministru va stabili regulile tehnice și organizatorice privind gestionarea bazelor de date, iar acesta va trece prin procedura de consultare publică și dezbatere înainte de a fi publicat în Monitorul Oficial.

Proiectul a fost deja aprobat de comisiile de apărare și administrație din Camera Deputaților și urmează să fie discutat în plen pe data de 6 aprilie, după care va fi trimis spre dezbatere la Senat.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---