Speciale Special

Castelul blestemat din România. Ce s-a întâmplat aici în Primul Război Mondial

schedule 16 oct. 2023, 09:03

Castelul blestemat din România. Ce s-a întâmplat aici în Primul Război Mondial
Foto: Captura video Virtual Press/YT

Există un castel în România, descris de localnici ca fiind blestemat, cu o poveste foarte interesantă. În el a locuit un om de știință care a descoperit și cercetat fosilele de dinozauri pitici din Țara Hațegului. Detalii despre ce s-a întâmplat în acest loc în Primul Război Mondial, dar și cum s-a transformat după. 

Castelul Nopcsa din Țara Hațegului, blestemat

Construit în secolul al XIX-lea, castelul Nopcsa din Țara Hațegului, Hunedoara, a fost abandonat la începutul anilor 2000, după ce școala și internatul pentru copii cu nevoi speciale care funcționau aici din perioada comunistă au fost desființate. De patru ani, castelul se află în șantier. 

De-a lungul timpului, clădirea și anexele sale s-au aflat în conservare, dar acest lucru nu a împiedicat devastarea de către localnici, cât și degradările produse din cauze naturale, după cutremure, ploi, ninsori și îngheț. 

Din anul 2019, castelul Nopcsa a intrat în șantier. Constructorii aveau termen 18 luni de finalizare a investiției. „„Cea mai mare parte a fondurilor necesare finanțării lucrărilor la Castelul Nopcsa au fost obținute prin Programul Național de Dezvoltare Locală II și se ridică la aproximativ 8,3 milioane de lei. Din bugetul local au fost alocate alte circa 3,2 milioane de lei”, a informat Consiliul Județean Hunedoara, potrivit Adevărul. 

Castelul Nopcsa este și azi în șantier. Lucrările la clădire aproape s-au încheiat, dar în jurul ei grădina de trandafiri promisă nu a fost realizată, iar mai multe construcții vechi ce trebuiau demolate au rămas în picioare. 

Castelul va deveni spațiu muzeal, iar conform planurilor autorităților județului Hunedoara, o parte din clădirile din jurul lui vor fi reamenajate în scop turistic. 

Până în anii '20, castelul a aparținut cele mai bogate familii din Transilvania secolelor trecute, familia Nopcsa. Construcția a fost considerată una dintre cele mai luxoase din Țara Hațegului, împânzită cu moșii ale familiilor nobiliare cu origini în Evul Mediu. 

În Primul Război Mondial, omul de știință Franz Nopcsa a fost agentul secret al poporului austro-ungar, iar castelul a fost folosit în ținuturile Retezatului, la acea vreme zonă de frontieră dintre Transilvania și România, ca un loc de pornire al misiunilor sale. 

Omul de știință Nopcsa s-a sinucis după ce și-a omorât asistentul personal

Franz Nopcsa a avut misiunea de a culege informații despre poziția trupelor române aflate în regiune. El activa sub numele de Petre Gorlopan, purtând documente false și pretinzând că este pastor în serviciul unor proprietari din Poiana Sibiului.

În anul 1916, Franz Nopcsa a încercat să oprească Armata Română să intre în zona Hațegului, prin Retezat, aruncând în aer drumuri montane și planificând un atac cu explozibil fixat pe versanții Retezatului, într-una din trecătorile pe care credea că le va folosi Armata Română.

După război, omul de știință s-a întors la castelul său din Săcel, care a fost ținta răzbunării localnicilor. Oamenii au atacat clădirea, în mai multe rânduri, cu pietre și furci și au fost la un pas să îl linșeze pe Franz Nopcsa. 

În 1933, bărbatul s-a sinucis într-un hotel din Viena, după ce și-a împușcat mortal asistentul personal, pe albanezul Bajazid Doda, cel care îi fusese ca o mână dreaptă în ultimele decenii de viață. 

Din anii '20, castelul Nopcsa a ajuns în posesia statului român, fiind ulterior revendicat de o rudă a lui Nopcsa. După cel de-Al Doilea Război Mondial, monumentul a fost devastat, iar miile de cărți valoroase din biblioteca sa au fost arse. 

Castelul a fost naționalizat și transformat de autorități comuniste într-un internat și o școală pentru copii cu nevoi speciale. Clădirile și anexele sale au fost utilizate până la finalul anilor '90. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 8 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

27 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9761 RON
-0.00040
USD
USD: 4.6285 RON
-0.00320
GBP
GBP: 5.7804 RON
0.01880
HUF
HUF: 1.278 RON
-0.00030
BGN
BGN: 2.5442 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.093 RON
-0.00250
Convertor valutar

Rezultat: ---