Social

Armata ar putea fi obligatorie din nou. Anunțul făcut de premier Nicolae Ciucă

schedule 19 mai 2023, 12:21

Armata ar putea fi obligatorie din nou. Anunțul făcut de premier Nicolae Ciucă
LCV / Shutterstock

Armata pentru bărbații din România ar putea redeveni obligatorie. Premierul Nicolae Ciucă susține executarea armatei în rândul bărbaților.

Premierul Ciucă, despre posibilitatea reintroducerii armatei obligatorii în România

Premierul Nicolae Ciucă susține că ar fi de acord ca armata pentru bărbați să se reintroducă în România. Acesta este de părere că a trecut perioada armatelor mici, constituite pe bază de voluntariat. De asemenea, Nicolae Ciucă solicită o prezenţă NATO mai bună, menționând că Rusia ar fi de vină că se folosește de războiul din Ucraina pentru a interzice traficul maritim şi survolul la est de România.

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a creat tensiuni și mari îngrijorări la Bucureşti. În cadrul conferinței Black Sea and Balkans Forum, Nicolae Ciucă a afirmat că vremea armatelor mici a luat sfârșit şi trebuie să se revină la armate de masă. România, înainte de anul 1990, avea o armată de peste 300.000 de militari. Însă din anul 2007 a suspendat serviciul militar obligatoriu, iar în prezent numărul militarilor este sub 70.000, potrivit Monitorul Apărării.

Nicolae Ciucă a precizat că industria de apărare devine industrie de război iar armatele de profesionişti revin la cele de masă.

„Astfel, pe planşa de lucru, revine constructul industriei de apărare care trebuie să devină industrie de război şi armatelor mici tehnologizate şi sofisticate de profesionişti care trebuie să revină la armate de masă cu rezerve la nivelul întregii societăţi şi capacităţi de mobilizare extinsă, pentru a face faţă unui război pe scară largă, un război lung şi de înaltă intensitate, care epuizează resursele.”

De asemenea, prim-ministrul României susține că Rusia se folosește de războiul declanșat în Ucraina pentru a interzice traficul maritim şi survolul la est de România şi cere o prezenţă NATO întărită. Totodată, fostul militar a precizat şi incidentele aeriene care au avut loc în apropierea graniţelor României.

„În afară de zonele interzise, zone interzise cu lunile, chiar cu anii, pentru exerciţii de tragere, pentru operaţiunile periculoase în timp de război, abuzurile Rusiei s-au tradus în doborârea controlată ulterior a dronei americane de supraveghere de către siajul avionului rus de vânătoare, sau o intervenţie similară şi periculoasă la adresa avionului polonez participant la o misiune FRONTEX într-un zbor agresiv periculos. La capitolul ameninţări, trebuie să reţinem abuzul produs de către Rusia pe arii întregi din Marea Neagră, care nu vizează exclusiv Ucraina, acolo unde a anunţat exerciţii militare continue, de luni de zile, şi aşa cum spuneam chiar de ani.”

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6386 RON
0.01810
GBP
GBP: 5.8067 RON
-0.01890
HUF
HUF: 1.2671 RON
-0.00220
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0843 RON
0.00950
Convertor valutar

Rezultat: ---