Hamas vrea 6.000 de ostatici palestinieni în schimbul celor 199 israelieni. Ofensiva terestră a fost amânată
Gruparea Hamas vrea să primească 6.000 de ostatici palestinieni înapoi, atât prizonieri de război, cât și condamnați în închisorile israeliene, în schimbul celor 199 israelieni. Între timp, oficial, ofensiva terestră a fost amânată din cauza condițiilor meteo rele. Analiștii sunt de părere însă că motivul este mult mai complex. Dar se fac eforturi disperate pentru prevenirea unui nou război în Orientul Mijlociu, care ar putea avea implicații globale.
Război Israel - Hamas. Teroriștii cer 6.000 de ostatici palestinieni în schimbul celor 199 israelieni
Israel a confirmat că, până în acest moment, sunt 199 de prizonieri, cetățeni ai Țării Sfinte, pe teritoriul Fâșia Gaza. Pentru a-i primi înapoi, șeful biroului Hamas din diaspora, Khaled Meshaal, vrea ca Israelul să elibereze 6.000 de palestinieni.
Grupul militant islamist palestinian a afirmat că printre ostaticii pe care i-a luat se află ofițeri de rang înalt din Divizia Gaza a Forțelor de Apărare Israeliene.
Meshaal a completat că există 6.000 de prizonieni în închisorile israeliene pe care doresc să îi elibereze în schimbul eliberării ostaticilor.
Motivul pentru care ofensiva terestră a fost amânată
Oficial, ofensiva terestră care ar fi trebuit să înceapă în weekend a fost amânată din cauza condițiilor de ploi torențiale și furtuni. Analiștii cred încă că motivul este mult mai complex.
Citește și:
> Când va fi declanşată ofensiva terestră a Israelului în Fâșia Gaza
> Hamas a publicat o filmare cu una dintre prizonierele din Gaza, o tânără răpită pe 7 octombrie
> Ce ajutoare trimite România în Fâșia Gaza. Lista pregătită de DSP
„Se doreşte ca componenta militară profilată de Hamas să fie separată de ceea ce înseamnă procesul politic legat de palenstinieni. Este necesar să se ştie ce se va întâmpla în ziua de după. Este necesar să-şi calibreze acţiunea militară. (n.r. Israel) are, în mod clar, un anume tip de semnal din toate zonele care sunt în egală măsură de sprijin: state, comunităţi internaţionale. Un astfel de moment de escaladare ar putea să scape chiar de sub controlul celor care l-au iniţiat”, a declarat Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe.
Israelienii sunt în pregătiri
Timpul rămas până la declanșarea ofensivei terestre este folosit de serviciile israeliene pentru a aduna informații din teren. Imaginile recuperate până acum, cu masacrul din 7 octombrie, de pe gopro-ul teroriștilor Hamas, sunt greu de urmărit.
Citește și:
> Hamas vrea să prelungească armistițiul de patru zile cu Israel
> Hamas propune eliberarea a 70 de ostatici israelieni în schimbul unui armistițiu de cinci zile
O femeie, care se afla în bucătărie, a fost executată din propria poartă de oameni din gruparea Hamas. Alte persoane au fost alergate pe stradă și executate cu sânge rece.
Militanţii Hamas au pregătit masacrul timp de un an. Aveau asupra lor manuale cu instrucțiuni despre cum să-i tortureze și să-i răpească pe cei pe care îi găsesc. 80% dintre cadavre prezintă urme de tortură.
„Aceasta a fost găsită pe corpul unuia dintre teroriști, aceasta este o broșură, bine, această broșură este un ghid de instrucțiuni, cum să intri în zone civile, într-un kibbutz, într-un oraș, într-un moshav, cum să intri prin efracție. Și primul lucru pe care îl faci când îi găsești pe cetățeni, îi torturezi. Aceasta este broșura, spune exact cum să-i torturezi, cum să-i răpești”, Isaac Herzog, președintele Israelului.
Temerile SUA
Statele Unite încearcă să tempereze dorința de răzbunare a Israelului. Chiar dacă administrația Biden a spus, în repetate rânduri în ultima săptămână, că Israelul este îndreptățit să se apere în fața teroriștilor, Washingtonul se teme acum că războiul Israel-Hamas se va transforma într-un conflict regional de amploare.
Citește și:
> Olaf Scholz solicită Iranului să nu se implice în războiul din Israel
> Ambasadorul Israelului la Bucureşti: „Guvernul a decis că Hamas trebuie eliminată”
> Hamas a pierdut controlul în nordul Fâșiei Gaza. Locuitorii se mută spre sud
„Cred că ar fi o greșeală mare. Uite, ce s-a întâmplat în Gaza, în opinia mea... Hamas și elementele extreme ale Hamas nu-i reprezintă pe palestinieni”, Joe Biden, președintele SUA.
Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a făcut în ultimele zile un tur de forță prin Orientul Mijlociu. După ce a vizitat Iordania, Qatar, Arabia Saudită și Egipt, s-a întors în Israel.
Ca măsură de precauție, în contextul în care Iranul și Libanul amenință să intervină în conflict de partea Hamas, un al doilea portavion american a fost trimis spre Estul Mediteranei. USS Eisenhower se va alătura grupului de luptă al portavionului USS Ford, care a ajuns acolo la începutul săptămânii trecute.
„Hamas şi-a demonstrat viziunea în cel mai teribil mod, iar asta e viziunea morții, a distrugerii, a nihilismului și a terorismului. Este o viziune care nu face nimic pentru a avantaja aspirațiile palestinienilor și nu face nimic pentru a crea un viitor mai bun pentru oamenii din regiune, face totul ca să aducă întuneric tuturor oamenilor afectați”, a declarat Antony Blinken, secretar de stat al SUA.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.