Greva profesorilor: sindicaliștii așteaptă publicarea ordonanței în Monitorul Oficial
Update 14:00: „E o victorie a tuturor celor care au susţinut educaţia şi o dovadă că importanţa educaţiei în societate e recunoscută din ce în ce mai mult. Astăzi, 12 iunie, Guvernul României a adoptat două ordonanţe de urgenţă care oferă garanţiile solicitate de către reprezentanţii cadrelor didactice pentru a avea încredere că rolul lor va fi recunoscut atât prin legea salarizării unitare, cât şi prin reformele ce survin.
Avem toate elementele de care avem nevoie: avem susţinerea societăţii, avem un pachet nou de legi care aduc reforme importante, avem o finanţare fără precedent. Finanţare care pe lângă investiţiile în infrastructură, care sunt extrem de importante, pune respectul pentru profesori în centrul procesului de a creiona educaţia aşa cum au nevoie copiii ţării.
Citește și:
Profesorii, revoltați că sindicaliștii au suspendat greva
PSD și PNL, gata de rotativă, indiferent de greva profesorilor
Prima ordonanţă de urgenţă se referă la creşterile salariale, care în medie, sunt peste 25%. Vorbim despre creşteri procentuale mai mari pentru debutanţi. Vorbim despre o creștere salarială de peste 30% la debutanți, creșterea în medie va fi cu 25%”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca.
Ce primesc profesorii?
Conform Ligiei Deca, un profesor cu studii superioare debutant va avea 3.308 lei net după mărire, un grad didactic 2, cu 15-20 ani vechime va ajunge la 4339 lei net, cu spor de dirigenție la 4.742 lei iar un bibliotecar grad 1 de la 5412 brut ajunge la 7032 lei brut
Update 11:59: Sindicatele din Educaţie au anunţat suspendarea grevei.
„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație "SPIRU HARET", în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale, condiționată de instituirea, în ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în ședința de Guvern de astăzi, prin articol distinct:
Citește și:
Greva profesorilor blochează rotativa. PSD a suspendat negocierile
- principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public;
- acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024. În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată", se arată în comunicatul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și Federației Sindicatelor din Educație "SPIRU HARET.”
Sindicaliştii din Educaţie încă mai discută despre oferta Guvernului, conform unor surse din sindicate citate de Observator. Susţin că aşteaptă publicarea în Monitorul Oficial, deşi duminică au anunţat că vor da un răspuns până luni, la ora 10:00, cu privire la proiectul de Ordonanţă referitor la salarizarea personalului din Învăţământ, lansat duminică în dezbatere pe site-ul Ministerului Muncii.
Citește și:
PSD și PNL au împărțit bugetul pentru 2024. Educația va avea cel mai mare buget din istorie
Ce s-a schimbat odată cu greva profesorilor
Reacția premierului Ciucă, după ce Marcel Ciolacu a suspendat negocierile politice
Ultima ofertă a guvernului
„Proiectul actului normativ, de la premier am înţeles că va fi pus astăzi (duminică, n.r.) în dezbatere publică. Colegii îl vor putea vedea, vor cunoaşte conţinutul şi ne vom pronunţa mâine (luni, n.r.), la ora 10:00. Am cerut acolo ceea ce ştiţi şi dumneavoastră foarte clar. Au fost nişte cerinţe minimale. Una dintre ele încă nu a fost îndeplinită. Am cerut să se achite în totalitate tot ceea ce înseamnă creşterile salariale pe viitoarea grilă de salarizare în cursul anului 2024.
Aici răspunsul Guvernului a fost că se acordă prima tranşa în 2024, la 1 ianuarie, cealaltă urmând să fie acordată în 2025. Aşa că, este logic să primească colegii noştri proiectul actului normativ şi, în funcţie de conţinutul acestuia, ne vor da un răspuns până mâine, răspuns pe care îl vom comunica. Până atunci greva continuă”, a spus Nistor duminică, la ieşirea de la consultările de la Guvern.
Proiectul de act normativ pus în dezbatere de Ministerul Muncii prevede că, de la data de 1 iunie 2023, se majorează salariile de bază ale personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 1.300 de lei brut pe fiecare funcţie.
Citește și:
Ciucă, așteptat să-și depună mandatul: depinde de greva profesorilor și de UDMR
Probele orale de la BAC 2023, echivalente cu notele din timpul liceului
Liderii de sindicat, declarații după ieşirea de la Guvern: Greva continuă
Cu aceeași sumă se măresc și salariile personalului didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare, cât și pentru celelalte categorii de funcții cuprinse în anexele la Legea-cadru nr.153-2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi care desfăşoară activitatea în sistemul naţional de învăţământ.
Cât despre salariile personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior, acestea cresc cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcţie.
Majorările salariale vor fi suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei, iar impactul asupra bugetului de stat, în anul curent, va fi de - 2.705.505 lei.