Micii, nelipsiți de pe mesele românilor de 1 Mai
Micii sunt asociați cu 1 Mai, Ziua Muncii. Pe toate grătarele din România, în această zi sfârâie micii. Se spune că acest produs culinar a fost adus de către turci în România, la fel ca şi sarmalele, chiftelele. Însă românii i-ar fi preluat ca mic tradiţional, iar acest preparat a devenit preferatul de ziua de 1 Mai.
„Ca în orice reţetă culinară se pune problema paternităţii reţetei. Cine a inventat-o? Sunt micii româneşti sau nu sunt micii româneşti. Ei bine, micii sunt şi româneşti, pentru că, la fel ca multe alte reţele, ele au o origine undeva, în orient, dar noi i-am adaptat. I-am pervertit pe gustul nostru. Le-am pus carne de porc, spre deosebire de strămoşii lor orientali. Le-am pus mult mai mult usturoi decât alţii, le-am pus bicarbonat de sodiu, care este, iarăşi, specific românesc” spune Cosmin Dragomir, istoric culinar GastroArt.ro.
Potrivit istoriei, există păreri contradictorii în ceea ce privește apariția micilor în gastronomia românească. Unii specialiști spun că aceștia sunt tradiţionali româneşti, în timp ce alții susțin că micii sunt împrumutaţi de la turci. Cum nu ar fi, micii sunt adorați de români, iar combinația de mici cu bere este regală pentru papilele gustative ale românilor.
Citește și:
Măsuri luate în România după alerta de holeră din Marea Neagră
Tatăl Claudiei Pătrășcanu, un exemplu pentru fiica lui. Care au fost ultimele sale cuvinte
Mara Bănică și-a făcut o operație estetică. Vedeta, criticată de internauți
„Mititeii se pare că au apărut în Balcani, cu influenţe clar otomane, greceşti. Sunt întâlniţi la noi, sunt întâlniţi în fostul spaţiu iugoslav, în Bulgaria, în Grecia, în diferite forme. I-am adaptat şi noi şi au devenit o mâncare tradiţională. Este cel mai vechi street-food românesc. În toate spaţiile balcanice există tot felul de mituri urbane. În cazul nostru se spune că la hanul lui Iordache, faimos pentru cârnaţii pe care îi prepara pe grătar.”
Cum au apărut micii în România
În România, micii ar fi apărut în secolul XIX într-un han care era denumit hanul lui Iordachi, iar locul era cunoscut pentru cârnaţii delicioşi. Se spune că într-o bună zi, omul a rămas cu multă carne şi fără maţ și a luat carnea şi a pus-o așa direct pe grătar.
În anul 1920 apare și prima reţetă de mici care spune că aceștia trebuie făcuți din carne de vită, trebuie să fie lungi de 7-8 centimetri şi trebuie serviți neapărat cu o halba de bere.
Citește și:
Horoscopul dragostei 29 mai - 4 iunie 2023: Află ce îți rezervă astrele!
A plecat și singurul tractor care mai protesta în Piața Constituției
Irina Rimes, desființată de fani după ce a făcut-o să plângă pe Theo Rose
„Ştiu că sunt româneşti, şi la un moment dat au apărut în contextul în care erau cârnaţii care erau la grătar. Şi aşa au apărut micii. Asta e istoria pe care o ştiu eu” spune un bărbat.
În prezent, există o gamă largă de tipuri de mici, combinații diverse cu carne de oaie, porc și vită. Ba mai mult, există și mici din pește, mici vegani pentru persoanele care au renunțat la carne, dar acre au pofta de mici.