Externe Locale Showbiz Economic

Viitorul lui Mugur Isărescu la BNR, în mâinile Parlamentului: "Din când în când trebuie să mă uit la buletin"

schedule 15 feb. 2024, 17:05

Viitorul lui Mugur Isărescu la BNR, în mâinile Parlamentului: "Din când în când trebuie să mă uit la buletin"
Vlad Ispas / Shutterstock
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, ar putea avea mandatul prelungit, așteptând decizia Parlamentului.

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), se află în fața unei posibile prelungiri a mandatului său, ce urmează să expire în octombrie anul acesta. Cu un parcurs impresionant la conducerea BNR începând din 1990, Isărescu a devenit o figură emblematică pentru sistemul bancar românesc. În vârstă de 74 de ani, guvernatorul a fost întrebat în cadrul unei conferințe despre inflație dacă își dorește să continue la cârma băncii centrale, la care a răspuns cu umor, menționând că uneori își verifică vârsta în cartea de identitate.

În ciuda curiozității jurnaliștilor și a publicului, Isărescu a subliniat că decizia nu îi aparține, ci este în mâinile Parlamentului României, conform legislației în vigoare. Statutul BNR prevede că membrii Consiliului de administrație, inclusiv conducerea executivă, sunt numiți de Parlament pentru un mandat de 5 ani, cu posibilitatea de reînnoire. Într-un ton serios, guvernatorul a reiterat angajamentul său față de instituție, exprimându-și intenția de a lăsa o situație stabilă pentru succesorii săi.

Cu o carieră de aproape trei decenii în fruntea BNR și o scurtă perioadă ca prim-ministru între 1999 și 2000, Isărescu este cel mai longeviv guvernator de bancă centrală din lume. Sub conducerea sa, BNR a navigat prin numeroase provocări economice, iar experiența sa este valoroasă pentru stabilitatea financiară a țării.

Viitorul lui Mugur Isărescu la conducerea BNR rămâne, așadar, o întrebare deschisă, cu răspunsul așteptat în lunile următoare, când Parlamentul va decide dacă va continua cu un nou mandat sau va trece ștafeta unei noi conduceri.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---