Social Sănătate

Medicii Cristian Paleru şi Cornel Petreanu ar fi operat doar dacă primeau șpagă. Celor fără bani le cereau hainele de pe ei, sticle de băutură scumpă sau cupoanele de pensie

schedule 21 sept. 2023, 08:31

Medicii Cristian Paleru şi Cornel Petreanu ar fi operat doar dacă primeau șpagă. Celor fără bani le cereau hainele de pe ei, sticle de băutură scumpă sau cupoanele de pensie
Foto: Capturi video

Mai mulți medici, chirurgi, anesteziști și rezidenți de la Spitalul Marius Nasta din Capitală, sunt în centrul unui scandal de corupție. Momentan, în vizor sunt două nume: Cristian Paleru și Cornel Petreanu, unii dintre cei mai cunoscuți medici în chirurgie toracică din România. Ei aveau propria caracatiță, formată din rezidenți și anesteziști. Procurorii anticorupție spun că, de cele mai multe ori, condiționau actul medical, iar în cazurile în care oamenii nu aveau bani de șpagă, li se cereau hainele de pe ei, sticle de băutură scumpă sau cupoanele de pensie. 

Scandal de corupție la „Marius Nasta”. Medicii Cristian Paleru și Cornel Petreanu ar fi operat doar dacă primeau șpagă

Cristian Paleru și Cornel Petreanu, medici renumiți în chirurgia toracică din România, doctori în științe medicale, cu CV-uri impresionante și mii de operații la activ, sunt acum acuzați de luare de mită pentru condiționarea actului medical.

Unul dintre ei a ajuns până acolo încât ar fi cerut geaca unui pacient, pentru că acesta nu avea bani de șpagă. Surse din anchetă, citate de Observator, vorbesc și despre situații când bolnavii nu erau tratați sau băgați în sălile de operație dacă nu întindeau plicul cu bani sau măcar sticle cu băutură scumpă. 

Procurorii au intrat pe fir în 2022, când un pacient a făcut un denunț. Anchetatorii au descoperit și neconcordanțe mult prea mari între averi și salarii, transmit procurorii anticorupție, care au pus microfoane în secția de chirurgie toracică. 

Caracatița șpăgii de la „Marius Nasta”

Cei doi doctori, împreună cu un medic specialist, trei anesteziști și trei rezidenți au luat bani de la pacienți, spun anchetatorii. Conform sursei citate, în spitalul „Marius Nasta” ar fi vorba despre o caracatiță a șpăgii împărțită în două echipe. 

Cristian Paleru și-ar fi indexat șpaga o dată cu inflația, iar în ultimele luni, de la 5.000 de lei, ar fi mărit mita la 6.000 de lei. Cine nu avea bani, oferea haina de pe el sau cuponul de pensie. 

Cornel Petreanu, în schimb, nu ar fi avut un tarif fix. Se mulțumea cu cât dădea pacientul, uneori chiar și 2.000 de lei. Primea chiar și sticle cu băutură scumpă, care ar fi fost valorificate în satul natal, unde erau vândute cu paharul la bar, dezvăluie surse din anchetă. La percheziții, procurorii au găsit în casa sa 50.000 de euro. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---