Externe

Israelul stabilește un ultimatum pentru eliberarea ostaticilor înainte de Ramadan

schedule 19 feb. 2024, 12:31

Israelul stabilește un ultimatum pentru eliberarea ostaticilor înainte de Ramadan
Nick Beer/Shutterstock
Israelul amenință cu o ofensivă terestră în Rafah dacă Hamas nu eliberează ostaticii înainte de Ramadan.

Israelul a emis un avertisment ferm către Hamas, cu un ultimatum clar: dacă ostaticii israelieni nu sunt eliberați înainte de începerea Ramadanului, o ofensivă terestră va fi lansată asupra orașului Rafah. Ministrul israelian Benny Gantz, unul dintre membrii cabinetului de război condus de premierul Benjamin Netanyahu, a subliniat că luptele se vor intensifica dacă cererile nu sunt îndeplinite.

"Vom acționa într-un mod coordonat, facilitând evacuarea civililor, în colaborare cu partenerii noștri americani și egipteni, pentru a minimiza victimele civile", a declarat Gantz în timpul unei întâlniri cu organizațiile evreiești americane la Ierusalim.

Orașul Rafah, situat la granița cu Egiptul, este un punct fierbinte în conflictul israeliano-palestinian, adăpostind peste un milion de palestinieni strămutați. În ciuda presiunilor internaționale și a avertismentelor din partea Egiptului și a altor state arabe, precum și a promisiunilor de "repercusiuni foarte grave" din partea Arabiei Saudite, Israelul se arată hotărât să lanseze o ofensivă pentru a elimina militanții Hamas din zonă.

Cu aproximativ trei săptămâni înainte de Ramadan, situația din Rafah rămâne tensionată, mulți locuitori așteptând cu incertitudine. Egiptul a exprimat preocuparea că o ofensivă ar putea forța un val de refugiați peste graniță, un scenariu pe care îl consideră inacceptabil.

Israelul susține că Hamas încă deține în jur de 130 de ostatici în Gaza, iar consecințele operațiunii militare anterioare sunt devastatoare, cu mii de palestinieni uciși și răniți și o distrugere masivă a infrastructurii enclavei.


SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---