Externe

Prima navă cu ajutoare umanitare a plecat din Cipru spre Gaza

schedule 13 mar. 2024, 09:25

Prima navă cu ajutoare umanitare a plecat din Cipru spre Gaza
Foto: Rokas Tenys
Nava Open Arms pleacă din Cipru spre Gaza cu 200 tone de alimente, într-un proiect umanitar pilot UE.

O navă încărcată cu aproape 200 de tone de alimente a părăsit marți dimineața portul Larnaca din Cipru, îndreptându-se spre Gaza, în cadrul unui proiect pilot anunțat de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru deschiderea unei noi rute maritime umanitare. Nava caritabilă Open Arms, furnizată de organizația spaniolă cu același nume, transportă făină, orez și alte alimente esențiale pentru populația palestiniană aflată în dificultate.

Călătoria către Gaza este estimată la aproximativ 15 ore, dar condițiile de navigație pot prelungi durata până la două zile. Misiunea este finanțată în mare parte de Emiratele Arabe Unite și organizată de organizația caritabilă World Central Kitchen (WCK), cu sediul în SUA. Fondatorii WCK, Jose Andres și Erin Gore, au declarat că scopul este de a stabili un coridor maritim continuu pentru aprovizionarea Gazei cu alimente.

În contextul unei crize umanitare acute, această inițiativă vine ca o alternativă la rutele terestre obișnuite, care sunt adesea întârziate de obstacole birocratice și de insecuritate. În plus, WCK a anunțat construirea unui debarcader de aterizare în Gaza, folosind materiale recuperate din clădiri distruse, pentru a facilita livrările de ajutoare.

Ajutoarele sunt supuse inspecțiilor de securitate în Cipru de către o echipă care include personal din Israel, pentru a asigura o livrare eficientă și fără blocaje la destinație. Această misiune maritimă reprezintă un pas important în relaxarea blocadei navale israeliene impuse Gazei din 2007 și un efort internațional de a aduce ajutor populației afectate de conflict.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---