Social

Încep verificările la toate centrele sociale din România, după cazul Căminelor Groazei din Ilfov

schedule 10 iul. 2023, 09:14

Încep verificările la toate centrele sociale din România, după cazul Căminelor Groazei din Ilfov
Antena3/Youtube

Începând de astăzi, 10 iulie 2023, în peste 5.000 de centre sociale vor avea loc controale. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat o serie de măsuri mai dure după tragediile care au fost descoperite în căminele de bătrâni din Ilfov.

Controale în toate centrele sociale din România

După ce autoritățile au descoperit ororile care aveau loc în căminele de bătrâni din Ilfov, au început verificările drastice. Astfel, începând de astăzi, în toate centrele sociale din țară vor avea loc controale. Măsura a fost solicitată de premierul Ciolacu, care a fost zguduit de cele văzute și auzite. Ba mai mult, acesta a cerut strict ca controalele să fie efectuate în doar o săptămână.

Potrivit unor surse, şeful DSP Ilfov va fi demis din funcție deoarece ar fi făcut acolo un control în februarie şi nu ar fi găsit nicio problemă. Marcel Ciolacu a mai solicitat şi demisia şefilor Poliţiei Ilfov şi a celor din Voluntari şi Afumaţi.

Ciolacu a chemat cinci miniştri, un secretar de stat şi mai mulţi reprezentanţi ANSVSA, ANPC şi ai Inspecției Sanitare de Stat pentru a se întâlni și a discuta despre cazul bătrânilor bătuți, înfometați și umiliți în căminele din Ilfov.

"Nu am nicio milă pentru ticăloșii care au creat aceste azile ale groazei. Iar faptul că așa ceva a fost posibil ne arată un singur lucru. Avem de a face cu o problemă de fond, o problemă de sistem. Un sistem corupt și inert. La fel, să vedem funcționari publici complici. Care în loc să fie de partea acestor oameni, s-au vândut acestor ticăloși..", a spus Marcel Ciolacu.

Ciolacu cere verificări drastice în toate centrele sociale din țară

Premierul și ministrul de Interne le-au solicitat prefecților din toată România să efectueze verificări serioase la toate centrele sociale din România.

"Toate centrele pentru copii, persoane vârstnice/dizabilități, de stat sau private, trebuie verificate și reanalizate toate autorizațiile. Termenul va fi unul foarte scurt, o săptămână. Solicit autorităților de drept toleranță 0 față de grupurile infracționale care au jefuit aceste persoane neajutorate."

Şi ministrul Dezvoltării a stabilit o întâlnire cu prefecții din ţară cu care a discutat și le-a solicitat verificări în toate azilele.

S-a depistat că bătrânii erau umiliți, erau puși să muncească, nu erau hrăniți, erau spălați o dată la o lună, iar angajații căminelor se purtau inuman cu bieții vârstnici.

Premierul Marcel Ciolacu i-a vizitat pe bătrânii salvaţi din Căminele Groazei, fiind 98 de victime la număr, care au fost preluate de echipajele SMURD şi transferate în diverse spitale sau centre. Ministrul Sănătăţii a trimis medici specializaţi pentru a le oferi tratamentul necesar și grijă.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---