Externe Politic

Încep alegerile primare în SUA. Iowa este primul stat în care au loc primele alegeri

schedule 15 ian. 2024, 11:00

Încep alegerile primare în SUA. Iowa este primul stat în care au loc primele alegeri
Evan El-Amin / Shutterstock

Alegerile primare din Statele Unite ale Americii încep astăzi. Primul stat în care au loc alegerile este Iowa.

Alegeri primare în SUA. Cetățenii din Iowa vor vota primii

În cadrul alegerilor primare, Partidul Democrat și Partidul Republican îşi vor desemna candidații pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2024 cu ajutorul unei competiții interne. În cazul republicanilor, susținătorii candidaților determină numărul de delegați pe care îl primește fiecare competitor.

În ceea ce privește democrații, aceștia își aleg candidatul prin corespondență, iar rezultatele vor fi anunțate pe 5 martie, de Super Tuesday.

În SUA, președintele este decis de delegații și electorii din Colegiul Electoral. Populația din statele americane nu este distribuită în mod egal, iar datorită acestui sistem, statele mai puțin populate nu sunt ignorate în procesul electoral.

Alegerile primare din SUA încep în statul Iowa. Principalii candidați la nominalizarea republicană sunt: Donald Trump, fost președinte, Nikki Haley, fost guvernator de Carolina de Sud şi fost ambasador SUA la ONU, şi Ron DeSantis, guvernator de Florida.

Republicanii din Iowa votează

La ora locală 19, republicanii se vor aduna într-o locație din cartierele lor, iar reprezentanții vor ține discursuri în numele candidaților favoriți. Aproximativ 1.700 de secții de votare vor fi deschise în tot statul.

Votul este deschis doar republicanilor care sunt înregistrați în Iowa. În acest an, locuitorii din Iowa vor merge la vot pe ger și ninsoare abundentă, însă aceștia vor merge să își facă alegerea.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---