Sănătate

E criză în spitalele de stat. Pacienții așteaptă mult după ajutor, în timp ce unitățile medicale nu fac față solicitărilor din cauza lipsei medicilor

schedule 06 aug. 2023, 09:37

E criză în spitalele de stat. Pacienții așteaptă mult după ajutor, în timp ce unitățile medicale nu fac față solicitărilor din cauza lipsei medicilor
Foto: Shutterstock

Criza de medici afectează multe spitale din România. Situația este mai gravă în unitățile medicale mici, spre care își îndreaptă atenția tot mai multe cadre medicale, majoritatea alegând centrele universitare sau unitățile private. Astfel, spitalele de stat devin tot mai aglomerate, iar gărzile medicilor sunt din ce în ce mai solicitante, din cauza numărului insuficient de doctori. Realitatea afectează atât personalul medical, cât și pacienții. 

La spitalul judeţean de urgenţă Drobeta Turnu Severin, singurul din judeţul Mehedinţi care are Unitate de Primiri Urgenţe, de exemplu, este un deficit de 20 de medici, 6 dintre posturi fiind scoase la concurs de mai multe ori. 

„Noi am făcut toate demersurile pentru scoaterea acestor locuri la concurs. Ştim că a fost un memorandum aprobat prin HG, însă nu se publică în M.O. pentru a demara concursurile pentru ocuparea posturilor”, a declarat Elena Bololoi, purtător de cuvânt Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin pentru Observator

Conducerea unităţii medicale spune că a încercat să atragă personal medical, însă fără rezultat.

„Privatul îi atrage, plata, lipsa presiunii, pentru că un medic într-un spital de urgenţă, am avut cazuri la UPU în care, pe medic, 89 de cazuri în 12 ore”, a continuat Elena Bololoi, purtător de cuvânt Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin. 

La spitalul municipal din Orşova, deficitul este de 15 medici. La Secţia de Neonatologie, unde este doar un singur medic, care ajută şi spitalul din Moldova Nouă, Caraș-Severin. 

„Dacă medicul nostru n-ar ajuta Spitalul din Moldova Nouă, Spitalul din Moldova Nouă se poate închide oricând, la orice oră”, Adrian Cican, manager Spitalul Municipal Orșova.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---