Darius Vâlcov ar putea fi extrădat în România: Curtea de Apel din Napoli a dispus predarea lui. Decizia nu este definitivă

schedule 21 iul. 2023, 09:14

Darius Vâlcov ar putea fi extrădat în România: Curtea de Apel din Napoli a dispus predarea lui. Decizia nu este definitivă
Foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Curtea de Apel din Napoli a dispus, joi, predarea lui Darius Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina și ministru al Finanțelor - fugit din România după primirea condamnării de șase ani de închisoare în Dosarul Tablourilor - autorităților competente ale României, a anunțat ministrul Justiției, Alina Gorghiu. 

Curtea de Apel din Napoli a aprobat extrădarea lui Darius Vâlcov în România

„Astăzi, Curtea de Apel din Napoli a dispus predarea lui Darius Bogdan Vâlcov autorităţilor competente ale României, în executarea mandatului european de arestare emis la 3 mai 2023 de către Tribunalul Bucureşti în dosarul penal referinţa 2018/2015, pentru executarea pedepsei de 6 ani închisoare aplicată acestuia prin sentinţa 74 din 8 februarie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, devenită executivă în urma deciziei penale a aceleiaşi Înalte Curţi 38/2 mai 2023, pentru infracţiunile de trafic de influenţă şi spălare de bani săvârşite în România în perioada 2009-2013", a transmis Alina Gorghiu.

Conform acesteia, hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile, la Curtea de Casație a Italiei. Alina Gorghiu a arătat că Darius Vâlcov s-a predat autorităților italiene în 23 mai, în Napoli. Conform legislației italiene, având în vedere locul predării, a fost atrasă competența Curții de Apel Napoli, instanța de executare italiană nedispunând arestarea provizorie în vederea predării, fiind lăsat în libertate, sub supraveghere. 

În ceea ce privește situația persoanelor condamnate penal care se sustrag executării pedepsei în România, ministrul Justiției a afirmat că „este cunoscut că sunt foarte puţine persoane condamnate în România care folosesc jurisdicţii străine şi prevederi din legislaţia altor state, pentru a nu executa pedeapsa în România".

„Este importantă consolidarea cooperării judiciare. România nu este un caz singular. Şi alte state din UE se confruntă cu situaţii similare. Vă asigur că suntem activi, implicaţi în soluţionarea acestei probleme. Procedura de emitere şi executare a mandatului european de arestare este una exclusiv judiciară, atribuţiile în acest domeniu fiind ale instanţelor de judecată.
Atribuţiile Ministerului Justiţiei se referă doar la facilitarea comunicării, asistării şi sprijinirii autorităţilor judiciare române şi străine la emiterea şi executarea MEA (mandatului european de arestare)", a declarat Alina Gorghiu.

Darius Vâlcov a fost trimis în judecată în anul 2015, când procurorii au găsit în casa lui o adevărată comoară. 172 de tablouri, multe semnate de Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza şi Corneliu Baba plus aproape un milion și jumătate de lei, 90.000 de euro și lingouri de aur. 

Anchetatorii au transmis că toată această avere a fost cumpărată cu bani negri - șpăgi de la oameni de afaceri pe care Darius Vâlcov îi ajuta să obțină contracte cu statul.

Fostul ministru de Finanțe a fost dat în urmărire generală de către Poliția Română la începutul lunii mai. Acesta a fost condamnat și are de executat o pedeapsă de 6 ani de închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---