Economic

Curent electric „gratis” în România, datorită vremii. Producătorii au plătit furnizorii pentru a le prelua energia

schedule 27 dec. 2023, 10:35

Curent electric „gratis” în România, datorită vremii. Producătorii au plătit furnizorii pentru a le prelua energia
Foto: Roman Zaiets/Shutterstock

A fost cel mai călduros Crăciun din istorie, cu 21 de grade Celsius în sudul țării. Temperaturile record, ireale pentru perioada din calendar, s-au văzut și pe piața de energie. Producătorii au plătit furnizorii pentru a le prelua energia. 

Datorită producţiei mari din surse regenerabile şi a consumului redus cauzat de vremea caldă, o parte din electricitatea vândută a fost gratis. În plus, timp de câteva ore bune, producătorii chiar au plătit furnizorii ca să le preia energia produsă, prețurile fiind negative. Marți, a doua zi de Crăciun, recordul termic a fost de 21 de grade Celsius la Calafat. 

Prognoza ANM. Cum va fi vremea până pe 8 ianuarie

Elena Mateescu, directoarea generală a Administrației Naționale de Meteorologie, a anunțat că vremea se va menține caldă până în jurul datei de 8 ianuarie. Luna decembrie se poziționează pe locul 5, numărându-se printre cele mai calde finaluri de ani din 1961 și până în prezent. 

„Luna decembrie până la acest moment înregistrează o abatere termică pozitivă de 2,8 grade Celsius, fiind pe locul 5 ca fiind cea mai caldă lună decembrie din 1961 și până în prezent.

Am înregistrat la 68 de stații meteorologice cele mai ridicate temperaturi maxime zilnice din întreg șirul de observații până în prezent și, într-adevăr, și la cele trei stații din București, respectiv Afumați, Băneasa, Filaret, au fost doborâte recordurile zilnice, pentru că ieri la toate cele trei stații am înregistrat 17 grade Celsius, iar la Calafat, 21 de grade”, a spus Elena Mateescu.

Directoarea generală a ANM a explicat că se anticipează o perioadă cu vreme caldă, din cauza mesei de aer mai cald care va caracteriza condițiile meteorologice până la finalul anului și chiar în noaptea dintre ani.

Mateeescu a menționat că, până în data de 1 ianaurie 2024, se va remarca în general prin temperaturi medii mai ridicate decât normal. Totodată, reprezentanta ANM a subliniat că primele zile ale noului an, perioada 1 ianuarie - 8 februarie 2024, prezintă aceeași tendință de temperaturi ridicate. 

„Anticipăm vremea caldă datorită masei de aer mai cald și care va caracteriza vremea din punctul de vedere al regimului de temperaturi chiar până la sfârșitul anului și chiar în noaptea trecerii dintre ani.

Această săptămână, 25 decembrie – 1 ianuarie 2024, va fi caracterizată în general de temperaturi medii peste norme. Chiar și prima săptămână din noul an, respectiv 1 ianuarie – 8 ianuarie 2024, la acest moment, are același semnal din punctul de vedere al regimului de temperaturi”, a completat directoarea ANM. 

Cu toate acestea, Elena Mateescu a anunțat că nu trebuie excluse și posibile episoade scurte în care iarna își va intra în drepturi. Totuși, acestea sunt greu de anticipat acum.

„Nu trebuie să excludem posibilitatea să mai avem intervale în care fenomenele de iarnă să fie specifice. E greu să anticipăm, la acest moment putem să spunem că cel puțin până în jurul datei de 8 ianuarie vremea va fi caldă”, a mai spus Elena Mateescu pentru B1 TV.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---