Social Economic

Ciolacu a cerut Ministerului Finanțelor un plan de reducere a cheltuielilor statului

schedule 28 iul. 2023, 12:38

Ciolacu a cerut Ministerului Finanțelor un plan de reducere a cheltuielilor statului
Victor Mogyldea / Shutterstock

Premierul Marcel Ciolacu a solicitat Ministerului Finanţelor un plan pentru reducerea cheltuielilor statului. Impactul planului ar ajunge la 8 miliarde de lei doar pentru anul 2023.

Ciolacu cere un plan de reducere a cheltuielilor statului de la Ministerul Finanțelor

Premierul Marcel Ciolacu a solicitat Ministerului Finanțelor un plan de reducere a cheltuielilor statului. Acesta urmează a fi cel mai dur plan de reducere a cheltuielilor statului, care vizează măsuri pe două componente, scăderea aparatului de stat şi tăierea unor cheltuieli.

Ciolacu a cerut Ministerului de Finanţe un plan de măsuri cu scopul de a reduce cheltuielile statului, în jur de 6-8 miliarde lei, pe două componente:

  1. Reducerea aparatului de stat: creșterea normativelor de personal alocate unei funcții de conducere; reducerea numărului de posturi vacante cu 200.000, rezultând o reducere a numărului de funcții de conducere cu cel puțin 20.000; reducerea numărului de membri în Consiliile de Administrație / Supraveghere în companiile de stat; plafonarea indemnizaţiilor (componenta fixă și variabilă) pentru membrii CA/CS și directorat din companiile de stat; comasarea / desființarea unor instituții / agenții cu sarcini suprapuse.
  2. Reducerea sporurilor, prin reducerea plafonului lunar de venituri neimpozabile care nu se cuprind în baza de calcul a CASS, de la 33% la 20% din salariu.
  3. Reducerea cheltuielilor cu bunuri și servicii (altele decât cele pentru medicamente și spitale) și a cheltuielilor de funcționare a statului

a) Reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, altele decat cele pentru medicamente spitale şi programe de sănătate 

b) Creditele de angajament și creditele bugetare reținute, în proporție de 10% în bugetul de stat, în bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetul asigurărilor pentru șomaj se anulează cu ocazia primei rectificări bugetare, cu excepția cheltuielilor de investiții, a cheltuielilor cu stocurile rezervă de stat și de mobilizare și a cheltuielilor aferente despăgubirilor civile).

4. Prioritizarea proiectelor de investiţii publice în funcție de efectul de multiplicare (economic și social) și trecerea celor eligibile pe finanțare din fonduri europene.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9756 RON
-0.00030
USD
USD: 4.6134 RON
0.02300
GBP
GBP: 5.7832 RON
0.00510
HUF
HUF: 1.2824 RON
-0.00140
BGN
BGN: 2.544 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0909 RON
0.00650
Convertor valutar

Rezultat: ---