Sănătate

Cercetător român, descoperire epocală. Medicamentul care poate schimba soarta bolnavilor de Parkinson

schedule 27 nov. 2023, 08:14

Cercetător român, descoperire epocală. Medicamentul care poate schimba soarta bolnavilor de Parkinson
Foto: Shutterstock

George Balmuş, cercetător la Cambridge, a făcut o descoperire ce ar putea schimba soarta bolnavilor de Parkinson. Românul spune că victoria este una de echipă, dar și personală. El afirmă că în țară nu ar fi avut cum să ajungă la un astfel de rezultat. Suntel pe ultimul loc în Europa la investițiile din domeniul cercetării. 

Descoperirea cercetătorului român George Balmuș: medicamentul ce poate schimba soarta bolnavilor de Parkison

George Balmuş şi echipa lui de cercetători au făcut o descoperire revoluţionară în laboratorul de la Institutul de Studiere a Demenției din Cambridge. Este vorba despre un medicament care ar putea lupta eficient cu boala Parkinson.

„Mitocondriile care sunt componente celulare. În boala Parkinson, aceste mitocondrii, aceste centrale energetice sunt afectate. Ce am observat noi, este ca prin inhibarea sau scoaterea din celule a unei proteine care se numește USP30, putem distruge practic mitocondriile care sunt bolnave”, a declarat George Balmuş, cercetător, conform Observator.

Cercetătorul speră ca rezultatele muncii sale să ajungă, în curând, şi la cei peste 70 000 de români care suferă de Parkinson. Descoperirea reprezintă o victorie de echipă, dar și una personală. Expertul spune că a ales să plece din România pentru că aici nu ar fi reușit să atingă această performanță. Totuși, a păstrat o colaborare de suflet cu Institutul de Neuroștiințe din Cluj-Napoca.

„Sunt foarte interesat să am această relație cu România și să creștem cât mai mult știință din România. Cred că asta poate fi spus despre toți românii care sunt plecaţi şi fac cercetare”, a declarat George Balmuş, cercetător.
„Problema cercetarii este legata si de resursele investite de stat si de predictibilitatea lor. Nu pot sa primesc acum finantare si dupa aceea sa nu mai fie competitie in care sa am sansa sa imi continui cercetarea timp de 2,3 ani”, a declarat Daniel David, rector UBB Cluj. 

Țara noastră este pe ultimul loc în Europa la cercetare atunci când vine vorba despre investiții. Potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică, media europeană ajunge undeva la 244 de euro de persoană anual. 

România nu ajunge nici la suma de 20 de euro pentru fiecare locuitor. Planul însă la Ministerul Cercetării este ca bugetul din 2024 să ajungă la 5,4 miliarde de lei. Ar fi o creștere substanțială față de anul trecut, cu mai bine de 2 miliarde. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 8 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

27 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---