Social Externe

Arafat, despre cutremurele din Arad: „E o zonă la care nu ne-am aşteptat”

schedule 09 iun. 2023, 16:47

Arafat, despre cutremurele din Arad: „E o zonă la care nu ne-am aşteptat”
Ducu Rodionoff / Shutterstock

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat că autoritățile nu s-au așteptat la o activitate seismică în județul Arad. Acesta este de părere că oamenii trebuie să fie informați despre cutremur și cum să acționeze pentru a-și salva viața. De asemenea, este necesară și o evaluare a clădirilor cu risc.

Raed Arafat, despre cutremurele puternice care au avut loc în Arad

Vineri, la Arad, a avut loc ceremonia cu ocazia împlinirii a 15 ani de la înfiinţarea SMURD în judeţ. Cu această ocazie, Raed Arafat, șeful DSU, a participat la eveniment. Totodată, acesta a vorbit și despre cutremurele care au avut loc în zonă.

Raed Arafat a spus că în asemenea cazuri, panica este cel mai mare dușman al nostru. Autoritățile nu s-au așteptat că în această zonă să aibă loc seisme. Șeful DSU a subliniat și de unde s-ar putea informa oamenii pentru a ști cum să acționeze corect în cazul unui cutremur.

Evaluarea clădirilor este un element important în ceea ce privește eliminarea tragediilor în caz de cutremur.

„Într-adevăr, este o zonă la care nu ne-am aşteptat şi se vede că au fost câteva episoade de cutremure şi de replici, dar pentru omul de rând cel mai important este să ştie ce e de făcut. Sunt două lucruri pe care le recomand: să descarce aplicaţia DSU - acolo sunt mai multe indicaţii şi informaţii pe care poate să le obţină, şi să acceseze www.fiipregatit.ro - acolo găseşte informaţii cum să îşi pregătească casa, cum să fie pregătit el şi familia lui. Bineînţeles, este de lucrat pe evaluarea clădirilor, dacă sunt clădiri cu risc, şi aici ştiu că s-a dat la nivel guvernamental o perioadă de timp în care să se facă aceste evaluări", a afirmat Arafat.

Cutremur cu magnitudinea de 5,3 în Arad

Șeful DSU a mai menționat că judeţul Arad dispune de echipamente de căutare-salvare şi personal instruit. În cazul în care se întâmplă o tragedie locală, Raed Arafat dă asigurări că se intervine cu personal și echipament din alte regiuni, ba chiar și din altă țară, în cazul în care este nevoie.

"În plus, trebuie să înţelegem cu toţii că dacă se întâmplă să zicem un cutremur grav, nu doar zona respectivă intervine, va interveni în sprijin toată ţara. În dotarea noastră avem 90 de echipamente, de containere complete de căutare-salvare urbană, fiecare poate deservi o echipă şi un loc de căutare-salvare. (...) Oricât să fim de pregătiţi, dacă se ajunge la ceva devastator, normal că apelăm şi la ajutorul altor state", a declarat Raed Arafat.

Şeful DSU a mai afirmat că în ultimii ani, în România, s-a făcut o pregătire foarte serioasă şi nivelul de pregătire a crescut foarte serios, iar pompierii derulează permanent exerciţii.

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, în ziua de 06.06.2023, 20:26:52 (ora României), un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.3 a avut loc în CRISANA, ARAD la adâncimea de 6.4 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 24km E de Arad, 50km NE de Timisoara, 74km SE de Bekescsaba, 93km N de Resita.

Reprezentanții ISU Arad au transmis că au existat mai multe apeluri în urma cărora oamenii au anunțat că s-au desprins elemente de construcție de pe clădiri, au apărut crăpături în pereți sau mobila din casă ar fi luat-o la vale.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---